Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenlerinden Faruk Balıkçı, Dicle Anter, Derya Okatan, Kumru Başer ve Ayşe Batumlu'nun yargılamasına devam edildi.
Duruşmalar arka arkaya gerçekleşti. Balıkçı 6 bin, Anter ve Okatan 7'şer bin TL, Başer ile Batumlu da 15'er ay hapis cezası aldı.
Toplam 20 bin TL ve 30 ay hapis
Günün sonunda mahkeme, beş nöbetçi için toplamda 20 bin TL para ve 30 ay hapis cezasına çarptırdı.
Faruk Balıkçı'ya 6 bin TL para cezası
İlk olarak Balıkçı'nın duruşması görüldü. Balıkçı duruşmaya gelmedi.
Duruşmada savunma yapan avukat Özcan Kılıç, Balıkçı'nın bir günlük genel yayın yönetmenliğinden yargılandığını, görevin “sembolik olduğunu” ve benzer durumda bazı kişilere soruşturma dahi açılmadığını hatırlattı. Bu durumun “suçun şahsiliği” ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan Kılıç, Basın Kanunu'nun 11. maddesinde genel yayın yönetmeninin sorumluluğunun açık bir şekilde ortaya konmadığını belirtti.
“AİHM içtihatları göz önüne alındığında söz konusu yazıların suç olarak sayılmaması gerektiği kanaatindeyiz” diyen Kılıç beraat istedi.
Yusuf Kılıç ve Mustafa Kargıcı'dan oluşan Fikret Demir başkanlığındaki mahkeme heyeti, Kılıç'a “propaganda” başlıklı TMK 7/2'den beraat, “örgüt açıklamasını yayınlamak” suçundan 6 bin TL para cezası verdi.
Dicle Anter'e 7 bin TL para cezası
TIKLAYIN - DİCLE ANTER’İN SAVUNMASI
Balıkçı'nın ardından Dicle Anter'in duruşması görüldü. Anter duruşmada hazır bulundu.
Esas hakkında savunmasını yapan Anter “Özgürce yaşamanın nedenlerinden biridir özgürce düşünmek ve ifade etmek, ayrıca bu ifade birilerinin kalıbına uymak zorunda değildir” dedi.
Muhalif gazeteciliği desteklemek ihtiyacıyla Özgür Gündem'e destek olduğunu vurgulayan Anter “Barışın ve eşitliğin sağlanmasına inanan bir birey olarak Özgür Gündem'e desteği bir görev ve sorumluluk olarak kabul ediyorum” diyerek savunmasını bitirdi.
Avukat Kılıç genel yayın yönetmenliğinin “sembolik” olduğunu vurgulayarak suçlamanın “suçun şahsiliği” ilkesine aykırı olduğunu belirtti, beraat istedi.
Mahkeme, “örgüt açıklamasını yayınlamak” suçundan Anter'i 7 bin TL para cezasına çarptırıldı.
Derya Okatan'a 7 bin TL para cezası
Anter'in duruşmasının ardından Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenlerinden Derya Okatan'ın davasına devam edildi. Okatan duruşmada hazır bulundu.
Savcı Burhan Temtek de esas hakkındaki mütalaasını tekrar etti.
Okatan: Dayanışma suç değildir
Esas hakkında savunma yapan Okatan şunları söyledi:
“Bizler Özgür Gündem'e yönelik yoğun suçlamalara karşı 'Gazetecilik suç değildir' diyerek dayanışma gösterdik. Sonradan bu davalarla birlikte dayanışma da suç haline getirildi. Şimdi de dayanışma suç değildir, yargılanamaz diyoruz. Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenleri bir dayanışma örneğidir, haberlere müdahalemiz yoktur ama basın özgürlüğü kapsamında iddianamede geçen haberlerin yayınlanması gerektiğini düşünüyorum. Haberleri takdir hakkı okurlara aittir, bu haberler basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeli.”
Uçar: Okatan, gazetecilik etiğince davrandı
Avukat Sezin Uçar “Müvekkilim, Özgür Radyo Genel Yayın Yönetmeni. Özgür Radyo nasıl KHK'lar ile kapatıldığında gazeteciler dayanışmaya geldiyse, müvekkilim de benzer şekilde Özgür Gündem ile dayanışmıştır. Meslek etiği çerçevesinde bir dayanışma göstermiştir. Beraat istiyoruz” dedi.
Mahkeme, Okatan'ı “örgüt açıklamalarını yayınlama” başlıklı TMK 6/2'den 7 bin TL para cezasına çarptırdı.
Kumru Başer'e 15 ay hapis
Okatan'ın ardından Kumru Başer'in yargılamasına devam edildi. Başer, duruşmada bulunmadı.
Avukat Kılıç, Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliğinin “sembolik” bir görev olduğunu, ve Basın Kanunu'nun 11. maddesinde genel yayın yönetmeninin sorumluluğunun açık bir şekilde ortaya konmadığı yönündeki savunmasını yineledi.
Mahkeme Başer'i “terör örgütü propagandası” başlıklı TMK 7/2'den 1 yıl 3 ay hapse çarptırdı, ceza ertelendi.
Ayşe Batumlu'ya 15 ay hapis
Başer'in ardından Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenlerinden Ayşe Batumlu'nun yargılamasına geçildi. Batumlu duruşmaya katılmadı.
Avukat Kılıç aynı savunmayı tekrarladı.
Mahkeme Batumlu'nun “terör örgütü propagandası” başlıklı TMK 7/2'den 1 yıl 3 ay hapse çarptırdı, ceza ertelendi.
Ne olmuştu?Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016'da başladı. 7 Ağustos 2016'da sona erdi. Kampanyaya katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 50’sine soruşturma açıldı, 11 takipsizlikle sonuçlandı, 38 dosya davaya dönüştü. 38 nöbetçi yayın yönetmeni 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6/2. maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlalden yargılanıyor. Takipsizlik kararı verilenlerİhsan Eliaçık, Melda Onur, Sebahat Tuncel, Ahmet Abakay, Eşber Yağmurdereli, Hasip Kaplan, Işın Eliçin, Kemal Can, Mustafa Sönmez, Melda Onur, Uğur Karadaş Dava açılanlarA. Kumru Başer, Ahmet Nesin, Ayşe Batumlu, Ayşe Düzkan, Beyza Üstün, Can Dündar, Celal Başlangıç, Celalettin Can, Cengiz Baysoy, Çilem Küçükkkeleş, Derya Okatan, Dicle Anter, Erol Önderoğlu, Ertuğrul Mavioğlu, Faruk Balıkçı, Faruk Eren, Fehim Işık, Hüseyin Tahmaz, Hakkı Boltan, Hasan Cemal, Hasan Hayri Şanlı, İbrahim Bodur, İhsan Çaralan, Julide Kural, M. Ali Çelebi, Murat Çelikkan, Murat Uyurkulak, Nadire Mater, Necmiye Alpay, Nevin Erdemir, Öncü Akgül, Ragıp Duran, Said Sefa, Şanar Yurdatapan, Şebnem Korur Fincancı, Tuğrul Eryılmaz, Veysi Altay, Yıldırım Türker. 38 nöbetçi yayın yönetmeni 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6. maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlalden yargılanıyor. 3 yazara da dava açıldıCelal Başlangıç'ın yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir yazıdan dolayı Ömer Ağın, Cengiz Baysoy'un yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir yazıdan dolayı İmam Canpolat, Jülide Kural'ın yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir makaleden dolayı da İlham Bakır hakkında da dava açıldı. * Nöbetçi yayın yönetmenlerinden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklandı, 10 gün sonra serbest bırakıldılar. 8 nöbetçi yönetmene, 1 yazara cezaŞanar Yurdatapan, İbrahim Bodur, Cengiz Baysoy, İmam Canpolat, Çilem Küçükkeleş, Nadire Mater, Yıldırım Türker, Hasan Cemal ve Murat Uyurkulak'ın davaları karara bağlandı. 56 bin TL ve 157 ay 15 gün hapis9 Mart 2017 itibariyle karara bağlanan dosyalarda 14 kişi için toplam 56 bin TL para ve 157 ay 15 gün hapis cezası verildi. Kızılkaya dosyalarıÖzgür Gündem soruşturması kapsamında açılan 38 davanın hepsinde gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya da sanık. Kızılkaya'nın dosyaları nöbetçi genel yayın yönetmenleri ile yargılandığı davalarda ayrıldı, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Özgür Gündem ana davası ile birleştiriliyor. Özgür Gündem Ana DavasıAna davada Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyeleri, yönetici ve yazarları olan Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, Zana Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Bilge Oykut yargılanıyor. Dava kapsamında Kızılkaya ve Sancılı hala tutuklu. |
(EA)