Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Noémi Levy-Aksu’nun çalışma iznini iptal etti.
bianet’e konuşan Levy-Aksu, Aralık ayında YÖK’ün de onayıyla yenilenen sözleşmesinin 22 Şubat tarihli YÖK yazısıyla iptal edildiğinin üniversiteye bildirildiğini söyledi. Üniversiteden istifa eden Abbas Vali’nin de çalışma izninin aynı yazıyla iptal edildiğini belirtti.
YÖK’ün kararının Barış için Akademisyenler’in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atmasıyla ilgili olduğunu aktaran Levy-Aksu, “Birçok yerde insanlar haksız şekilde işten atılıyor. Benimki de bu dalganın bir parçası ve buna karşı durmaya devam edeceğiz” dedi.
Kararı Londra’da öğrenen Levy-Aksu Türkiye’ye dönüyor, bu konuda mücadele edeceğini belirtti.
"Sözleşmem yenilenmişti"
Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Noémi Levy-Aksu, 2003 yılından beri part-time, 2010 yılından beri de tam zamanlı olarak çalışıyor. Sözleşmesinin şimdiye dek sorunsuz yenilendiğini aktardı.
“Yabancı olmamız nedeniyle sözleşmeli çalışıyoruz. Her yıl rektörün isteği ve YÖK’ün onayıyla sözleşmem yenilendi. Bu yıl da Aralık ayında yine rektörlük talebi ve YÖK’ün onayıyla sözleşmem yenilendi.
“Ancak, üniversiteye gelen 22 Şubat tarihli YÖK yazısıyla çalışma iznimin iptal edildiği belirtilmiş. Türkiye’de olduğum için yazıyı henüz göremedim, üniversiteden bana haber geldi. Aynı yazıda istifa eden Abbas Vali’nin de çalışma izninin iptal edildiği belirtiliyormuş."
"Mücadele edeceğim"
Noémi Levy-Aksu, çalışma iznini iptaliyle oturma izninde de sorun yaşayabileceğini söylüyor. YÖK’ün bu kararının ise imzacı akademisyen olmasıyla ilgili olduğunu düşünüyor.
“Karar kesinlikle bildiri ile ilgili bir şey. Şaşırtıcı değil, beklediğimiz bir durum. Yabancı olmamız nedeniyle KHK ile atılamıyoruz galiba, o nedenle muhtemelen bu yolu seçtiler. Bu karara tepki vereceğiz.
“Bu sadece benim sorunum değil, birçok üniversitede insanlar haksız yere işten atılıyor. Benim yaşadığım da bunun bir parçası. Benim durumumun çok özel bir vaka olarak görülmesini istemem. Dalganın bir parçası ve buna karşı durmaya devam edeceğiz.
“İşime dönmek ve Türkiye’de yaşamaya devam etmek istiyorum, bunun için mücadele edeceğim.”
312 imzacı ihraç edilmişti
Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen Kanun Hükmünde Kararname'lerin (KHK) beşi ile 112 üniversiteden toplam 4811 akademisyen ihraç edildi. Bu akademisyenlerden 58'i başka bir KHK ile göreve iade edildi. İhraç edilenlar arasında imzacı sayısı 312.
YÖK Kanunu'nunda yabancı uyruklu öğretim elemanları başlıklı madde şöyle:
Madde 34 - Yükseköğretim kurumlarında, sözleşme ile görevlendirilecek yabancı uyruklu öğretim elemanları, ilgili fakülte, enstitü veya yüksekokul yönetim kurulunun önerisi ve üniversite yönetim kurulunun uygun görüşü üzerine rektör tarafından atanırlar. Bunlar, öğretim görevleri bakımından, bu kanunda aylıklı öğretim elemanları için konulmuş olan hükümlere tabidirler. (Değişik: 17/8/1983 - 2880/17 md.) Yabancı uyruklu öğretim elemanlarının bu şekilde atanmaları veya görevlendirilmeleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Bakanlar Kurulu kararını gerektiren hükümlerine tabi olmadan, Yükseköğretim Kurulunca İçişleri Bakanlığına bildirilir ve iki ay içinde alınacak olumlu görüş neticesinde ilgili üniversitesi ile sözleşmesi yapılır.