Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği Kampanyası'na katılan Hasan Cemal hakim karşısına çıktı.
İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Hasan Cemal hazır bulundu.
İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ayrı ayrı görülen duruşmalarda bugün görülen ilk davada Nadire Mater'e 15 ay hapis ve 6 bin TL para cezası verilmişti. Ardından görülen davada ise Yıldırım Türker 1 yıl 10 ay 15 gün hapse çarptırıldı.
Cemal: Kürt gazeteciler özgür olmadan Türk gazeteciler de özgür olamaz
Esas hakkındaki savunmasını yapan Cemal “Ben özgür ve bağımsız medyayı savunmak için burdayım” dedi ve şöyle devam etti:
“Bu çerçevede de Kürt gazetecilerin özgürlüğünü savunmak, bunu savunurken de Kürt gazetecilerin özgür olmadığı bir ortamda Türk gazetecilerin de özgür olmayacağını vurgulamak için burdayım.
“73 yaşındayım ve 47 yıldır gazetecilik yapıyorum. Gazeteciliğimin uzun yılları Kürt sorununu izleyerek geçti. Kürt sorununu barış içinde, silahtan ve şiddetten uzak bir şekilde çözüm rayına oturmasını, Türkiye'de demokrasi, barış ve hukukun üstünlüğüne giden yolda çok büyük bir adım olacağına inanıyorum. O nedenle Kürt meslektaşlarımda dayanışma göstermek için Özgür Gündem Gazetesi'nde bir günlük yayın yönetmenliği yaptım.
“Bugüne kadar Kürt sorunuyla ilgili dört kitap ve sayısız makale yazdım. Kandil'e gidip PKK'nin lider kadrosuyla da, 1993'te Beka Vadisi'ne gidip Öcalan ile de görüşüp röportajlar yaptım ve hakkımda terör örgütü propagandası konusunda soruşturma açılmadı. Özgür ve bağımsız medyayı savunmanın demokrasi ve barışı savunmak olduğunu bir kez daha yineliyorum.”
11. madde “ceza sorumluluğunun şahsiliğine” aykırı
TIKLAYIN - ŞANAR YURDATAPAN2A CEZANIN GEREKÇESİ: HPG ÖZRÜNÜ YAYINLADILAR
Cemal'in avukatı Fikret İlkiz, mahkemeye Basın Kanunu'nun 11. maddesi konusunda Anayasa'ya aykırılık itiraz dilekçesi verdi.
Mahkemenin Şanar Yurdatapan ile ilgili gerekçeli kararında, Yurdatapan'ın sorumluluğunu Hasan Cemal'in beyanlarına dayandırdığını hatırlatarak, maddenin “suç ve cezada kanunilik ve cezaların şahsiliği” ilkeleri ile çeliştiğini belirten İlkiz, “Kimse başkasının fiilinden dolayı sorumlu tutulamaz. Tüzel kişiler hakkında ceza yaptırımı uygulanamaz” dedi.
Dilekçede Basın Kanunun 11/3. maddesinde yer alan “…ve yayın yönetmeni, genel yayın yönetmeni, editör, basın danışmanı gibi sorumlu müdürün bağlı olduğu yetkili…” cümlesinin iptali istendi.
Fikret Demir başkanlığındaki mahkeme heyeti talebi reddetti.
Para cezası
Mahkeme heyeti Cemal'i, Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2 maddesinde yer alan “propaganda” suçundan beraat ettirdi, TMK 6/2. maddesinde yer alan “örgüt açıklamalarını yayınlama” suçundan 6 bin lira para cezasına çarptırdı.
Ne olmuştu?Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016'da başladı. 7 Ağustos 2016'da sona erdi. Kampanyaya katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 50’sine soruşturma açıldı, 11 takipsizlikle sonuçlandı, 38 dosya davaya dönüştü. 38 nöbetçi yayın yönetmeni 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6/2. maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlalden yargılanıyor. Takipsizlik kararı verilenlerİhsan Eliaçık, Melda Onur, Sebahat Tuncel, Ahmet Abakay, Eşber Yağmurdereli, Hasip Kaplan, Işın Eliçin, Kemal Can, Mustafa Sönmez, Melda Onur, Uğur Karadaş Dava açılanlarA. Kumru Başer, Ahmet Nesin, Ayşe Batumlu, Ayşe Düzkan, Beyza Üstün, Can Dündar, Celal Başlangıç, Celalettin Can, Cengiz Baysoy, Çilem Küçükkkeleş, Derya Okatan, Dicle Anter, Erol Önderoğlu, Ertuğrul Mavioğlu, Faruk Balıkçı, Faruk Eren, Fehim Işık, Hüseyin Tahmaz, Hakkı Boltan, Hasan Cemal, Hasan Hayri Şanlı, İbrahim Bodur, İhsan Çaralan, Julide Kural, M. Ali Çelebi, Murat Çelikkan, Murat Uyurkulak, Nadire Mater, Necmiye Alpay, Nevin Erdemir, Öncü Akgül, Ragıp Duran, Said Sefa, Şanar Yurdatapan, Şebnem Korur Fincancı, Tuğrul Eryılmaz, Veysi Altay, Yıldırım Türker. 38 nöbetçi yayın yönetmeni 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6. maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlalden yargılanıyor. 3 yazara da dava açıldıCelal Başlangıç'ın yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir yazıdan dolayı Ömer Ağın, Cengiz Baysoy'un yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir yazıdan dolayı İmam Canpolat, Jülide Kural'ın yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir makaleden dolayı da İlham Bakır hakkında da dava açıldı. * Nöbetçi yayın yönetmenlerinden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklandı, 10 gün sonra serbest bırakıldılar. 8 nöbetçi yönetmene cezaŞanar Yurdatapan, İbrahim Bodur, Cengiz Baysoy, Çilem Küçükkeleş, Nadire Mater, Yıldırım Türker, Hasan Cemal ve Murat Uyurkulak'ın davaları karara bağlandı. Kızılkaya dosyalarıÖzgür Gündem soruşturması kapsamında açılan 38 davanın hepsinde gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya da sanık. Kızılkaya'nın dosyaları nöbetçi genel yayın yönetmenleri ile yargılandığı davalarda ayrıldı, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Özgür Gündem ana davası ile birleştiriliyor. Özgür Gündem Ana DavasıAna davada Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyeleri, yönetici ve yazarları olan Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, Zana Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Bilge Oykut yargılanıyor. Dava kapsamında Kızılkaya ve Sancılı hala tutuklu. |
(EA)