Haberin Kürtçesi için tıklayın
Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için yapılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldığı için yargılanan ve hapisle para cezasına çarptırılan müzisyen Şanar Yurdatapan hakkındaki gerekçeli karar açıklandı.
İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yurdatapan'a “Örgütlerin yayınlarını basmak veya yayınlamak (TMK 6/2)” gerekçesiyle 6 bin TL para ve “Örgüt propagandası yapmak (TMK 7/2)” iddiasıyla da ertelemeli 15 ay hapis cezası verilmişti.
"Hangi deyimleri kullanacağımı devletten öğrenecek değilim"
bianet'e konuşan Yurdatapan mahkemedeki savunmasını hatırlatarak şunları söyledi:
"Böyle bir suç olamaz. Olayları haber halinde topluma iletmek bir gazetecinin hem hakkı hem ödevidir. Haber almak da toplumun hakkıdır.
"Hangi olayı nasıl yorumlayacağımı, konuşurken, yazarken hangi deyimleri kullanacağımı devletten öğrenecek değilim. Devlete inanacak olursanız, daha 20 yıl önce Kürt diye birşey yoktu, bu kelimeyi kullanmak bile bölücülük sayılıp insanı hapse yolluyordu. Aziz Nesin sırf bu kelime yüzünden 1995'te DGM'de yargılanmıştı."
Dört haber yargılandı
Mahkeme gerekçeli kararında savcının mütalaasına ve Yurdatapan'ın savunmasına yer verdi.
Yurdatapan’ın genel yayın yönetmenliğini yaptığı 18 Haziran 2016 tarihli gazetede yayımlanan “Şehribanlar hep yaşayacak”, “Amed'e hoşgeldin Bawer” ve “Uğurlar olsun düşler ülkesinin güzel kadını” haberlerini değerlendiren mahkeme heyeti, gerekçeli kararında “…öldürülen terör örgütü mensuplarının övgüyle ve yaptıkları meşru gösterilecek şekilde anlatıldığı, terör örgütünün faaliyetlerine katılmanın teşvik edildiği, böylece terör örgütü propagandası yapmak suçunun işlendiği anlaşılmıştır” ifadelerini kullandı.
“HPG özrüne yer verildi”
Mahkeme “HPG‘den Şemzinan açıklaması” haberini ise “…meydana gelen olaylar terör örgütünün bakış açısıyla anlatılmış, terör örgütünün şiddet içeren eylemleri nedeniyle yaralanan bir kişiden özrüne yer verilmiş, devletin güvenlik güçlerine karşı eylemleri meşru gösterilmiş, terörle mücadele yapan güvenlik birimlerinin faaliyetleri ise planlı ve bilinçli geliştirilmiş savaş malzemesi olarak anlatılmıştır” diye değerlendirdi.
Karar Hasan Cemal’e dayandırıldı
Mahkeme heyeti, Yurdatapan ve avukatlarının nöbetçi genel yayın yönetmneliğinin bir dayanışma eylemi olduğu, hukuki sorumluluk olamayacağını savunmalarıla ilgili Basın Kanunu'nun 11. Maddesi'ne atıfta bulundu.
Mahkeme, Yurdatapan'ı sorumlu görme gerekçesini, 15 Haziran 2016 günü Özgür Gündem'de nöbetçi olarak yayın yönetmenliği yapan gazeteci Hasan Cemal'in köşesinde kaleme aldığı "... Ben konuşuyorum herkes dinliyor, çünkü o koltuk diktatörlük koltuğudur, herkes ağzına bakar, son söz senindir. Gazete mutfağında kral ahçıbaşıdır..." sözlerine dayandırdı.
Kararda “Sanığın sorumlu Genel Yayın Yönetmeni olduğu yukarıda kabul bölümünde belirtilen gazetede yer alan yazıların değerlendirilmesinde; yukarıda belirtildiği üzere daha önceden yargı kararlarıyla terör örgütü olarak kabul edilen PKK/KCK'nin ve alt örgütlenmelerinin cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerinin meşru gösterilmeye çalışıldığı, övüldüğü ve bu yöntemlere başvurmanın teşvik edildiği, bunun Türkiye genelinde yayın yapan bir gazete aracılığıyla terör örgütleri ile mücadelenin devam ettiği bir dönemde yapıldığı anlaşılmaktadır" denildi. (EA)
Ne olmuştu?Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016'da başladı. 7 Ağustos 2016'da sona erdi. Kampanyaya katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 50’sine soruşturma açıldı. 38 dosya davaya dönüştü. Dava açılanlarA. Kumru Başer, Ahmet Nesin, Ayşe Batumlu, Ayşe Düzkan, Beyza Üstün, Can Dündar, Celal Başlangıç, Celalettin Can, Cengiz Baysoy, Çilem Küçükkkeleş, Derya Okatan, Dicle Anter, Erol Önderoğlu, Ertuğrul Mavioğlu, Faruk Balıkçı, Faruk Eren, Fehim Işık, Hakan Tahmaz, Hakkı Boltan, Hasan Cemal, Hasan Hayri Şanlı, İbrahim Bodur, İhsan Çaralan, Julide Kural, M. Ali Çelebi, Murat Çelikkan, Murat Uyurkulak, Nadire Mater, Necmiye Alpay, Nevin Erdemir, Öncü Akgül, Ragıp Duran, Said Sefa, Şanar Yurdatapan, Şebnem Korur Fincancı, Tuğrul Eryılmaz, Veysi Altay, Yıldırım Türker. 3 yazara da dava açıldıCelal Başlangıç'ın yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir yazıdan dolayı Ömer Ağın, Cengiz Baysoy'un yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir yazıdan dolayı İmam Canpolat, Jülide Kural'ın yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir makaleden dolayı da İlham Bakır hakkında da dava açıldı. * Nöbetçi yayın yönetmenlerinden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklandı, 10 gün sonra serbest bırakıldılar. 4 yönetmene kararŞanar Yurdatapan, İbrahim Bodur, Cengiz Baysoy ve Çilem Küçükkeleş'in davaları karara bağlandı. Her dört yayın yönetmenini ayrı ayrı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 6/2. maddesinden hapisten 6 bin TL para cezasına; TMK 7/2'den ertelemeli 15 ay hapse mahkum etti. Baysoy ile yargılanan İmam Canpolat da TMK 7'den 15 ay hapse çarptırıldı ama cezası ertelenmedi. Kızılkaya dosyalarıÖzgür Gündem soruşturması kapsamında açılan 38 davanın hepsinde gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya da sanık. Kızılkaya'nın dosyaları nöbetçi genel yayın yönetmenleri ile yargılandığı davalarda ayrıldı, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Özgür Gündem ana davası ile birleştiriliyor. Özgür Gündem Ana DavasıAna davada Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyeleri, yönetici ve yazarları olan Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, Zana Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Bilge Oykut yargılanıyor. Dava kapsamında Kızılkaya ve Sancılı hala tutuklu. |
Fotoğraf: dihaber