Gazeteci Ahmet Şık'ın, Oda TV davasından 375 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliyesinin hemen ardından yaptığı açıklama nedeniyle açılan davanın 16. celsesi görüldü.
Şık'ın “Bu komployu kuranlar cezaevine girecek" dediği için açılan dava Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davada mağdur sıfatıyla yer alan 39 hakim ve savcıdan 28'i 15 Temmuz darbe girişiminin ardından meslekten ihraç edilmiş kişiler.
Şikayetçilerin gelmediği duruşmada, “FETÖ ve PKK propagandası yaptığı" iddiasıyla Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Şık hazır bulundu. Duruşmayı, Şık'ın gazeteci arkadaşları, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ile Uluslararası PEN Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sönmez de izledi.
Şık: Durum tespiti yaptım, haklı çıktım
TIKLAYIN - "BEN GAZETECİYİM, HAKİKATLERİ YAZMAYA ÇALIŞIYORDUM, HAKLI ÇIKTIM"
Duruşma hakiminin değiştiği celsede Şık konuşan Şık, “Somut olguları siyasi birikimimle harmanlayarak durum tespitini yapmıştım. Velhasıl kelam bu durum tespiti doğru çıktı” dedi.
“Ben bir ateistim. Dolayısıyla beddua etmem. Söylediğim bir beddua değildi. Din tacirliği yapan bir şarlatan hiç olmadım. Dolayısıyla bir kehanette bulunmadım. Somut olguları siyasi birikimimle harmanlayarak durum tespitini yapmıştım. Velhasıl kelam bu durum tespiti doğru çıktı.”
Şık “Silivri toplama kampının bizlerden sonraki konukları, bu dönemin [AKP] tetikçiliğini üstlenen her meslekten işbirlikçiler olacaktır” diye konuştu.
Şık'ın avukatı Can Atalay da Şık'ın derhal beraatini talep etti. Mahkeme hakimi de geçici hakim olduğunu belirterek dosyanın incelemeye alınmasına, bu nedenle duruşmanın 26 Nisan'a ertelenmesine karar verdi.
Ne olmuştu?
OdaTV davası kapsamında 375 gün Silivri Cezaevi'nde tutuklu kaldıktan sonra İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 12 Mart'ta tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan gazeteci Ahmet Şık'a cezaevi çıkışında söylediği sözlerle ilgili dava açılmıştı.
Dönemin Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcısı Muammer Akkaş tarafından Ahmet Şık hakkında"Hakim ve savcıları terör örgütüne hedef göstermek ve tehdit etmek" iddiasıyla 19 Mart 2012'de başlatılan soruşturma sonrasında, Ergenekon soruşturmasını yürüten 39 hakim ve savcının "mağdur" sıfatıyla yer aldığı iddianame 2 Temmuz 2012'de hazırlanmış ve Şık'ın üç yıldan yedi yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.
Şık, "Tehdit", "Kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı hakaret" suçlamasıyla "5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 106/2-d, 43/1, 53, 125/1, 125/3-a, 125/4. maddelerinden yargılanıyor.
Ahmet Şık, 30 Aralık'ta, haberleri ve Twitter paylaşımları gerekçe gösterilerek, "FETÖ ve PKK propagandası yaptığı" iddiasıyla İstanbul Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmıştı. (EA)