Haberin İngilizcesi için tıklayın
Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü'nün (SEEMO) Dr. Erhard Busek Ödülü (Dr. Erhard Busek – SEEMO Award for Better Understanding in South, East and Central Europe) BİA Medya Gözlem Raporu Raportörü ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’na verildi.
The Erhard Busek SEEMO award for Better Understanding in SEE for 2016. is journalist Erol Onderoglu! @ErolOnderoglu #SEEMF2016
— SEEMF (@SEEMF_MEDIA) November 23, 2016
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da 23 Kasım’da gerçekleşen törende konuşan Dr. Erhard Busek, "Erol 20 yılı aşkın bir süredir Türkiye'de evrensel standartlarda gazetecilik yaparken basın özgürlüğü ihlallerini de objektif bir şekilde haberleştiren, çok değerli bir isim" dedi.
Mahpus gazetecilere adadı
bianet'e konuşan Önderoğlu ödülü mahpus gazetecilere adadığını söyledi:
"Etik ve özgür gazeteciliği ilkeler bazında iktidarın hışmından korumanın siyasi ve yargı baskılar nedeniyle kolay olmadığını görüyoruz. Bu çabayı, ister işsiz, ister işyerinden veya sokakta, isterse hapishanede olsun, direnme gücü bulan meslektaşlarımızla birlikte gösteriyoruz. Beni onurlandıran bu Ödülü, direnen meslektaşlarıma ve benim tahliyemi Metris Cezaevi önünde talep ettikten sonra kendisi tutuklanan Kadri Gürsel'e adıyorum. "
Ödül hakkında
Zagreb merkezli SEEMO, Güney ve Doğu Avrupa ülkelerinden 100’den fazla medya kuruluşunun üye olduğu bir çatı örgüt. Bölgede basın ve ifade özgürlüğü ile insan haklarının gelişmesi için çalışıyor.
Eski Avusturya başbakan yardımcısının adını taşıyan Dr. Erhard Busek – SEEMO En Daha İyi Anlayış Ödülü 2002’den beri veriliyor.
Ödül daha önce gazeteciler Brankica Stankovic, Milena Dimitrova, Kemal Kurspahic'e verilmişti.
Erol Önderoğlu hakkında
1969, Erzincan'da doğumlu. İstanbul Üniversitesi Fransız Filolojisi Bölümü'nü bitirdi. 1996'dan beri uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Türkiye muhabiri ve temsilcisi olarak çalışıyor. 2000’den bu yana IPS İletişim Vakfı'nın projesi olan bianet sitesinde, Hukuki Destek Masası koordinatörü, ifade özgürlüğü editörü ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Halen bianet'te Medya Gözlem Raporları'nı hazırlıyor.
IPS İletişim Vakfı/bianet adına Uluslararası İfade Özgürlüğü Ağı IFEX’de Konsey üyesi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2014 Basın Özgürlüğü Ödülünü Tuğrul Eryılmaz ile paylaştı. Ödülü basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili hak ihlallerini takibi, raporlanması, duyurulması için Türkiye’de ve uluslararası alanda yaptığı çalışmalar nedeniyle aldı.
Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak için Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan Önderoğlu hakkında “terör örgütü propagandası” iddiasıyla dava açılmış, Önderoğlu, Özgür Gündem Nöbetçilerinden Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin ile ifade vermeye gittiğinde tutuklanmıştı.
Ulusal ve uluslararası tepkinin ardından üç isim 10 gün sonra serbest bırakılmıştı. Yargılamaları ise sürüyor.