Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 677 ve 678 sayılı iki Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile dokuz basın kuruluşu daha kapatıldı. Toplamda kapatılan gazete, televizyon ve radyoların sayısı 179’a ulaştı.
Peki kapatılan kuruluşların çalışanlarının tazminatları, işsizlik maaşları ne olacak?
OHAL’in başlangıcından itibaren çıkarılan KHK’lar ile işsiz kalan gazetecilerin haklarını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük’e sorduk.
Tazminatlar ne olacak?
Küçük, kuruluşların kapatılmasıyla şirketlerin tüzel kişiliklerinin ortadan kalktığını, bu durumun temsil problemi yarattığını belirterek 675 Sayılı KHK’nın 16. maddesini hatırlattı:
“Bu KHK ile birlikte 17 Ağustos 2016 tarihinden önce ve sonra açılan davalar ve icra takipleri dava ve takip şartı yokluğu nedeniyle resen düşürülecek düşme kararları da 675 sayılı KHK kapsamında uygulanacak.
“Mahkemeler dava şartı yokluğu nedeniyle davanın reddine İcra Daireleri de icra takibinin düşmesine karar verecekler. Sonra bu kararların davacıya ve icra takibindeki takip alacaklısına tebliğ edilmesi gerekiyor.
“Tebliğin ardından Maliye Bakanlığı’na ya da kararda gösterilecek yetkili idari makama 30 günlük hak düşürücü süre içinde müracaat edilecek. İdari başvuru üzerine idari merci tarafından verilecek karar aleyhine de idari yargıda dava açılabilecek. Uygulamasını ve nasıl uygulanacağını zaman içerisinde göreceğiz.“
Küçük, idari yargının kararının kesin olduğunu da vurgulayarak "Kısaca gazetecilere ve bu durumdaki kişilere adli yargı yolu kapanmış gözüküyor" dedi.
İşsizlik maaşı
İşsiz kalan gazeteciler için bir soru da işsizlik maaşı
Küçük, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yayınladığı genelge kapsamında 667 ve 678 sayılı KHK’lar kapsamında işten ayrılma belgesinin Kurum tarafından resen düzenleneceğini belirtti.
SGK işten ayrılma belgesinde OHAL/ KHK kodunu kullanacak.
Buna göre, gazetecilerin işsizlik maaşı alabilmeleri için;
* Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmış olmamaları,
* Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmaları,
* Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmaları gerekiyor.
* İşsizlik maaşına hak kazanmış gazetecilere hizmet akidlerinin feshinden önceki son üç yıl içinde; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün (6 ay),
* 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün (8 ay),
* bin 80 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, (10 ay) süre ile işsizlik maaşı alabilecek.
Küçük “Tabi bu işsizlik maaşı şartlarından ‘Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmış olmak’ şartının nasıl yorumlanacağını da hep birlikte göreceğiz” diye ekledi.
Gökhan Küçük hakkında1973 doğumlu, İstanbul Üniversitsi Hukuk Fakültesi mezunu. 1999 yılından itibaren Serbest Avukatlık yapıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hukuk Danışmanı. “Gazetecinin El Kitabı : Basın İş Kanunundan Doğan Haklar” isimli kitabı 2015 yılında yayınladı. AB İşletmeler Ağı Projesi çerçevesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitmenliği yaptı. |
675 sayılı KHK 16. MaddeDava ve takip usulü MADDE 16- (1) 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler gereğince kapatılan kurum, kuruluş, özel radyo ve televizyonlar, gazete, dergi, yayınevi ve dağıtım kanalları ile bunların sahibi gerçek veya tüzel kişiler aleyhine 17/8/2016 tarihinden önce açılan davalar ile bu kapsamda Hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne husumet yöneltilen davalarda mahkemelerce, 15/8/2016 tarihli ve 670 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesi uyarınca dava şartı yokluğu nedeniyle red kararı verilir. Bu kararlar duruşma günü beklenmeksizin dosya üzerinden kesin olarak verilir ve davacılara resen tebliğ edilir. Tarafların yaptığı yargılama giderleri kendi üzerlerinde bırakılır. (2) 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler gereğince kapatılan kurum, kuruluş, özel radyo ve televizyonlar, gazete, dergi, yayınevi ve dağıtım kanalları ile bunların sahibi gerçek veya tüzel kişiler aleyhine 17/8/2016 tarihinden önce başlatılan icra ve iflas takipleri ile bu kapsamda Hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne husumet yöneltilen takipler hakkında icra müdürlüklerince, 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesi uyarınca düşme kararı verilir. Bu kararlar dosya üzerinden kesin olarak verilir ve takip alacaklısına resen tebliğ edilir. Tarafların yaptığı takip giderleri kendi üzerlerinde bırakılır. (3) 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler gereğince kapatılan kurum, kuruluş, özel radyo ve televizyonlar, gazete, dergi, yayınevi ve dağıtım kanalları ile bunların sahibi gerçek veya tüzel kişiler veya kapatılma ya da resen terkin üzerine Maliye Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü aleyhine 17/8/2016 tarihi dahil bu tarihten sonra açılan davalar ile icra ve iflas takipleri hakkında 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesi gereğince dava veya takip şartının bulunmaması nedeniyle davanın reddine veya takibin düşmesine karar verilir. (4) Birinci ve ikinci fıkralar uyarınca verilen kararlarda davacı veya alacaklının 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesinde belirtilen usule uygun olarak ilgili idari makama, tebliğ tarihinden itibaren otuz günlük hak düşürücü süre içinde başvurabileceği belirtilir. İdari başvuru üzerine idari merci tarafından verilecek karar aleyhine idari yargıda dava açılabilir. İdari yargının verdiği karar kesin olup, uyuşmazlık adli yargıda hiçbir şekilde dava konusu yapılamaz. |
(EA)