Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Paris Ticaret Mahkemesi, Eutelsat uydu şirketi tarafından yayını durdurulan Med Nûçe TV’ynin yayınının yeniden başlamasına karar verdi.
ANF’nin haberine göre Eutelsat’ı mahkum eden mahkemenin kararında yayın durdurma kararının Eutelsat’a değil, Belçika’nın yetkili radyo televizyon kurumuna ait olduğu belirtildi.
Kararda, Avrupa Sınırötesi Televizyon Sözleşmesi’nin Eutelsat tarafından ihlal edildiği belirtildi.
Med Nûçe TV’nin Hotbird uydusundaki yayınının yeniden başlaması gerektiği belirtilen karara göre ayrıca, Eutelsat, Med Nûçe’ye 5 bin Euro tazminat ödeyecek. Yayın derhal başlamazsa her gecikme günü için de 10 bin Euro tazminat ödemek durumunda kalacak.
Paris Mahkemesi dün Newroz TV ile ilgili kararında da yayın durdurma kararının Belçika makamına ait olabileceğini belirterek televizyonun yeniden yayına başlamasına hükmetmişti.
Mahkeme Med Nuçe TV’nin programlarının ve Hotbird uydu yayınının yeniden başlatılmasına da karar verdi. Televizyonun uğradığı zararların belirlenmesinin Belçikalı şirkete ait olduğunu belirten mahkeme, bu konuda yetkisizlik kararı verirken, Eutelsat’ı Med Nuçe TV’ye 5 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti. Bu kararla birlikte Eutelsat’ın Med Nuçe TV yayınlarını yeniden başlamaması halinde her gecikmeli gün için 10 bin Euro tazminat ödemesine karar verdi.
Hotbird ve EutelsatFransa şirketi, Eutelsat tarafından işletilen Hotbird uydu grubu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'ya yayın yapıyor. Bünyesinde çok sayıda şifreli ve şifresiz yayın barındıran Hotbird'de yer alan kanallar arasında SKY Italia, Al Jazeera Sports ve Orange France da var. |
Ne olmuştu?
Eutelsat, RTÜK’ün talebi üzerine, 3 Ekim’de Med Nûçe TV’nin ve 11 Ekim’de de Newroz TV’nin yayınları durdurmuştu.
Paris Mahkemesi dün verdiği kararda Newroz TV’nin yeniden yayına başlamasına hükmetti, kararın Med Nûçe TV’ye de emsal olması bekleniyordu.
Bu yayın IPS İletişim Vakfı ile Osservatorio Balcani e Caucaso tarafından Avrupa Komisyonu ortak fonuyla yürütülen European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) Projesi kapsamında üretilmiştir. Burada dile getirilen görüşler IPS İletişim Vakfı’na ait olup hiç bir biçimde Avrupa Birliği'nin resmi görüşleri olarak değerlendirilemez.