Haberin İngilizcesi için tıklayın
Antep’te gözaltına alınan Fransalı gazeteci Olivier Bertrand sınırdışı edildi. Bertrand, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sınırdışı edilen üçüncü gazeteci. 2015'ten beri 13 gazeteci Türkiye'den sınırdışı edildi.
İnternet gazetesi Les Jours'un muhabiri olan Bertrand, 11 Aralık Cuma akşamı yanında Türkiye fotomuhabiri ile birlikte gözaltına alınmıştı.
Le journaliste Olivier Bertrand arrêté en Turquiehttps://t.co/3fY6frJ93f
— Les Jours (@Lesjoursfr) November 12, 2016
Les Jours'un genel yayın yönetmeni Isabelle Roberts, haberi cuma akşamı duyururken, Bertrand'ın 'gerekçe gösterilmeden' gözaltına alındığı söylemişti.
RSF'den E.Önderoğlu: #Gaziantep'de gerekçe gösterilmeden gözaltına alınan @Lesjoursfr sitesi muhabiri OlivierBertrand bırakılmalı @RSF_EECA
— RSF Türkçe (@RSF_tr) November 11, 2016
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault gazetecinin gözaltına alınmasını eleştirmiş ve derhal serbest bırakılmasını istemişti. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire de Twitter’dan karara “Fransız meslektaşımız Olivier Bertrand’ın Gaziantep’te yasadışı biçimde gözaltına alınmasının Türkiye’de basın özgürlüğüne yönelik bir bastırma olduğu açık” demişti.
Türkiyeli gazeteci kısa sürede serbest bırakılırken Bertrand’ın serbest bırakılıp sınırdışı edildiği Les Jours tarafından duyuruldu. Bertrand Pazar akşamı Paris’e vardı.
82 jours de détention en #Turquie pour l'écrivain Asli Erdoğan, l'une des 34000 personnes emprisonnées depuis juillet. 34000 ! https://t.co/clzlCERsfz
— Olivier Bertrand (@Ol_Bertrand) November 8, 2016
Bertrand, tutuklu yargılanan yazar Aslı Erdoğan’a destek için Twitter’dan bir mesaj paylaşmıştı. Mesajda, “Yazar Aslı Erdoğan gözaltına alınalı 82 gün oldu, temmuzdan bu yana 34 bin kişi hapse atıldı. 34 bin!” yazıyordu.
Sınırdışı edilen gazeteci yazarlar
* İspanyalı gazeteci Beatriz Yubero, 8 Ağutos'ta sınırdışı edilmişti. Ankara Üniversitesi’nde doktora yapan ve IŞİD üzerine tez yazan Yubero, önce 36 saat boyunca Terörle Mücadele Şubesi'nde gözaltında tutulmuştu.
* 19 Temmuz 2016'da, darbe girişimiyle devam eden süreci takip etmek için Türkiye'ye gelen Rusyalı gazeteci Valentin Trushin sınırdışı edildi.
* 28 Nisan 2016'da Van’da yaşayan Finlandiyalı yazar Taina Niemela sınırdışı edildi.
* 25 Nisan 2016’da Guardian, Al Jazeera, Foreign Affairs gibi uluslararası yayınlara haber geçen serbest gazeteci David Lepeska Atatürk Havalimanı'ndan geri çevrilerek Chicago'ya gönderildi.
* 23 Nisan 2016’da Bild, Reuters, Time, El Cezire, Newsweek ve CNN'e çalışan Yunanistanlı foto muhabiri Giorgos Moutafis Türkiye’ye alınmadı.
* 20 Nisan 2016’da Sputnik Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov’un Türkiye’ye girişine izin verilmediği gibi basın kartı ve oturma iznine el konuldu.
* 19 Nisan 2016’da ARD'nin Kahire bürosu yöneticisi Volker Schwenck Atatürk Havalimanı’nda “Giriş yasağı” adlı bir belge verilerek sınır dışı edildi.
* 10 Eylül 2015’te yıllardır Diyarbakır’da yaşayan ve çalışan gazeteci Frederike Geerdink sınırdışı edildi.
* 20 Haziran 2015’te İl Manifesto gazetesinden Giuseppe Acconcia ve Fransız Le Figaro gazetesinden Samuel Forey, Urfa’da dözaltına alınmalarından iki gün sonra sınırdışı edildi.
* Der Spiegel foto muhabiri Andy Spyra da, 28 Mart 2015’ta iş nedeniyle Türkiye’ye geldiği sırada Atatürk Havalimanı’ndan sınırdışı edilmişti.
* İçişleri Bakanlığı’nca “persona non grata” (istenmeyen kişi) ilan edilen Suriyeli gazeteci Barzan İso, Nisan 2015'te eşiyle birlikte geldiği İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ülkeye sokulmamıştı. (EA)
Bu yayın IPS İletişim Vakfı ile Osservatorio Balcani e Caucaso tarafından Avrupa Komisyonu ortak fonuyla yürütülen European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) Projesi kapsamında üretilmiştir. Burada dile getirilen görüşler IPS İletişim Vakfı’na ait olup hiç bir biçimde Avrupa Birliği'nin resmi görüşleri olarak değerlendirilemez.