Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için başlatılan “Nöbetçi Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan gazeteci ve bianet Yayın Danışmanı Nadire Mater ve Özgür Gündem Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Duruşmayı Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) temsilcileri Erol Önderoğlu, Lucie Marillon, Johann Bihr, Rubina Möhring, Anne Renzebrink, HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan ve birçok gazeteci izledi.
Mater, "Gazeteciyim, yurttaşım. Özgür Gündem’de bir günlük yayın yönetmenliğim tam da benim gazeteci ve yurttaş olarak hayatta durduğum yerle buluşuyor. Çünkü; yurttaş olarak haber alma hakkımın sınırlandırılmasını, gazeteci olarak kendim için ve tüm gazeteciler için haber yapma özgürlüğünün engellenmesini, sınırlandırılmasını kabul etmiyorum" diye konuştu.
Mater'in avukatı Meriç Eyüboğlu, "Bu yargılamalarda tartışılan şey ifade özgürlüğüdür. O nedenle müvekkilimin çalıştığı bianet'in 2000'den beri düzenli olarak hazırlayıp yayınladığı Medya Gözlem Raporlarını mahkemeye sunacağız" dedi.
Mater'in avukatı Fikret İlkiz ise iddianameyi hazırlayan soruşturma savcısı Murat İnam'ın "FETÖ/PDY'ye üyelik, siyasi ve askeri casusluk" gibi iddialarla yargılandığını hatırlattı; hakkında soruşturma/kovuşturma olan bir savcının başka sanıkları soruşturmasının doğru olmadığını, müvekkilinin adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirtti.
Mahkeme başkanının hakkındaki hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasını isteyip istemediğini sorması üzerine Mater, "Ortada bir suç olmadığı için beraat edeceğim. Dolayısıyla hükmün açıklanmasının ertelenmesine gerek kalmayacak" diye konuştu.
Bir sonraki duruşma 9 Aralık saat 14.15'te görülecek.
Kızılkaya: Bahsedilen tüm deliller, haberdir
Kızılkaya, cezaevinden getirilirken yaşadığı sorunları tekrarlayarak duruşmalardan vareste tutulmayı talep etti ve şöyle konuşu:
"Bahsedilen tüm deliller haber ve yazılardır, bunlar da ifade özgürlüğü kapsamındadır. 7 Haziran'dan önce tüm gazeteler Kandil'e gidip röportajlar yapıyordu. Ancak konjonktür değişince bizim gazeteye davalar açılmaya başlandı. Dava kapsamındaki tüm haberler toplumu ve kamuıyoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Suçlamaları kabul etmiyorum."
Mater: Özgür Gündem'le dayanışma, bu ortama da bir itirazdır
Şu anda 120 gazetecinin hapiste olduğunu vurgulayan Mater, internet ve sosyal medyaya erişim engelini, kapatılan medya kuruluşlarını hatırlattı ve şöyle konuştu:
“Bu tablo farklı seslerin duyulmaz, görünmez ve erişilmez kılınmaya çalışıldığı hızla tek tipleşen bir medya ortamına gidişi anlatıyor aynı zamanda. Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma bu ortama da bir itirazdır. Gazeteci-okur nöbetleri, Türkiye ve dünyada gazeteci ve hak örgütlerinin, Türkiye’nin parçası olduğu uluslararası yapıların itirazları ve protestoları gibi. Yurttaş olarak da hepimizin, herkesin bu dayatmaya karşı çıkması haktır ve gereklidir.”
“Haber nihayetinde bir hikaye anlatır. Bu hikayenin “tarafsız” olduğu iddiası sadece bir iddiadır” diye konuşan Mater, yaşanan “savaş/çatışma/darbe girişimi/ darbe girişimi sonrası ortamlarda” hak odaklı ve barış odaklı habercilik yapmaya devam edeceğini ifade etti.
Mater, yayın politikalarını denetleyecek tek gücün gazetecilerin kendileri, gazetecilik örgütleri ve okurlar olduğunu söylerken, “Sonuçta, ifade özgürlüğü ifade özgürlüğüdür. Bu özgürlük kimsenin müdahalesini kabul etmez. Yargının da” diye konuştu.
TIKLAYIN- NADİRE MATER'İN SAVUNMASI: ÖZGÜR GÜNDEM'LE DAYANIŞMA BU ORTAMA İTİRAZDIR
"Savcı ifadeyi almadan davayı açacağını beyan etmişti"
Avukat Eyüboğlu, Mater'in ifadesini henüz almadan önce iddianameyi hazırlayan savcı Murat İnam'ın davayı açacağını söylediğini ifade etti. "Biz beyanda bulunmadan, iddianame hazırlandı" diye konuştu.
Savcılık sorgusu sırasında sundukları, ifade özgürlüğü ihlallerini kapsayan Medya Gözlem Raporlarının mahkeme dosyasına girmediğini belirten Eyüboğlu,duruşmalarda ifade özgürlüğünün kendisinin tartışıldığını söyledi. İfade özgürlüğüne dair mevcut durumu ve ihlallerin bir tablosunu mahkemeye sunacaklarını söyleyen Eyüboğlu, bunun için süre talep etti.
İlkiz: Hakkında ceza davası olan savcı, başkasına ceza davası açıyor
Duruşmada söz alan avukat Fikret İlkiz şöyle konuştu: “Savcı, müvekkilimiz Mater hakkında bir ceza davası açmıştır. O zaman size savcının durumunda da bahsetmem lazım. Savcı hakkında da bir ceza davası var; kendisi Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ndeki dosyada 28 numaralı şüpheli olarak yer alıyor. ‘Silahlı terör örgütüne üyelik, siyasi/askeri casusluk, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ iddialarıyla yargılanıyor.”
Hakkında soruşturma ve kovuşturma olan hakim ve savcıların atamasının bile yapılmadığını belirten İlkiz, müebbet hapisle yargılanan savcı Murat İnam’ın soruşturduğu ve iddianame hazırladığı kişilerin adil savunma haklarının ihlal edildiğini belirtti.
İlkiz “Eğer bu davadan mahkumiyet çıkarsa, konu yargılamanın yenilenmesine kadar gidecektir” dedi.
Mater hakkında davaya konu olan yazılar
Mater, beş yıla kadar hapis istemiyle "Terör örgütünün yayınlarını basmak veya yayınlamak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla, 3 Haziran 2016'da nöbetçi yayın yönetmenliği yaptığı Özgür Gündem'de yayınlanan şu haber ve yazılardan yargılanıyor:
* "İktidar herkesin içine bir kayyum atamaktır", Dilzar Dilok
* "Kobane Efrin'le buluşuyor", Hüseyin Ali
* "YPS çekildi özel harekata sendrom kaldı”
* "Menbiç'i artık halklar yönetecek"
* "HPG 5 asker bir komiser öldü"
TIKLAYIN - NÖBETÇİ YAYIN YÖNETMENLERİ MATER VE ERYILMAZ HAKKINDA DAVA AÇILDI
Ne olmuştu?
Çatışmanın yeniden başladığı 24 Temmuz 2015’ten beri Özgür Gündem gazetesi bir yılda sayısız soruşturma, dava ve sansürle karşı karşıya kaldı. Baskılara karşı 3 Mayıs 2016’da Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası başlatıldı.
Gazetede bir günlüğüne Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaparak kampanyaya destek verenler hakkında "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı ardından davalar açıldı.
16 Ağustos’ta İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesini “geçici olarak” ibaresiyle kapattı.
19 Ağustos’ta Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan tutuklandı. 22 Ağustos’ta Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. 31 Ağustos’ta Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışman Kurulu üyesi, dilbilimci, yazar Necmiye Alpay tutuklandı.
29 Ekim’de ise 675 sayılı KHK ile aralarında Özgür Gündem gazetesinin de olduğu 10 gazete, iki haber ajansı ve üç dergi kapatıldı. (ÇT)