Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet gazetesinin gözaltına alınan 13 yöneticisi ve yazarı için avukatların beş günlük avukat yasağına itirazının sonucu avukatlara bildirilmedi.
Cumhuriyet gazetesinin 13 yöneticisi ve yazarının "FETÖ/PDY ve KCK/PKK terör örgütleri adına suç işlemek" suçlamasıyla gözaltına alınması sonrası avukatlar İstanbul 5. Sulh Ceza Hâkimliği’ne önceki gün verdikleri dilekçede, gözaltı kararının kaldırılmasını ve müvekkillerinin serbest bırakılmasını istemişti.
Cumhuriyet’in haberine göre, savcılık, görüş yasağı kararını değiştirmeyerek, itirazı İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderdi. Hakimlik de dün saat 13.30 sıralarında kararını vererek dosyayı soruşturma savcısına yönlendirdi, ancak sonuç, sabah saat 09.00’dan itibaren adliyede bekleyen avukatlara ne yazılı ne de sözlü olarak bildirildi.
"Başvuru sonucunu öğrenemiyoruz"
Avukatlardan Vilson Akbaş “Savcılığın kalemine girmemiz mümkün değil” dedi.
“Savcıyla da görüşmemiz mümkün değil. Güvenlik izin vermiyor. Bize ‘savcı bey adreslere tebliğ edecekmiş’ denildi. Kararı postaya verecekler. Oysa yasa gereği, orada bekliyorsanız, tebligat size elden yapılabilir. Biz de kararı elden almak istediğimizi bildiren bir dilekçe ile savcılığa başvurduk. Postalama kararına itiraz ettik.
“Adliyede bir prosedür var. Ön büroya başvurunuzu yapıyorsunuz, o dilekçeler, akşam ilgililerine dağıtılıyor. Yani sonuç olumlu ise bile, tebligatı beklerken, fiili olarak beş günü dolduracaklar. Hakimin kendisiyle görüşmeyi deneyeceğiz ama o da ‘ben kararımı verdim, dosyada’ diyebilir.
“Biz müvekkillerimizle görüşmeye çalışıyoruz ancak başvurumuzun sonucunu bile öğrenemedik. Haber ajanslarına itirazımızın reddedildiğine dair bilgiler düştü.”
Akbaş’ın da aralarında bulunduğu 10 avukat duruma dair tutanak tuttuktan sonra adliyeden ayrıldı.
TIKLAYIN - İLKİZ: BU SORUŞTURMA ÇÖKTÜ
Çetinkaya'nın itirazına ret
Gözaltına alınan Hikmet Çetinkaya’nın avukatlarından Burak Oder de ayrı bir başvuru yaparak, beş günlük avukat yasağına itiraz etmişti. Oder’in itirazının reddedildiğini bildiren karar dün akşam gazeteye ulaştı.
4. Sulh Ceza Hakimliği’nin ret kararında, ‘Beş günlük müdafilerle görüşme kısıtlaması kararı usul ve yasaya uygundur’ denildi.
Ne olmuştu?
31 Ekim’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında “PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir olduklarına, yönetim kurulu toplantısında alınana vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçlarından” soruşturma başladığını açıkladı.
Cumhuriyet gazetesinden 16 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı, 13’ü aynı gün içinde gözaltına alındı.
Gözaltına alınan isimler: Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Hakan Kara, yazar Hikmet Çetinkaya, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, yazar Güray Öz, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kuruul Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yener, Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazar Aydın Engin, yazar Kadri Gürsel ve muhasebe müdürü Günseli Özaltay.
Yurtdışında olan Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay,gazeteci Nebil Özgentürk ve gazeteci Can Dündar hakkında da gözaltı kararı bulunuyor. (YY)