Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için başlatılan “Nöbetçi Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan gazeteciler Fehim Işık ve Yıldırım Türker hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Işık suçlamaları reddetti ve beraatını istedi. Yıldırım Türker rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılamadı.
Özgür Gündem Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya ise cezaevinde ağır tecrit koşullarında tutulduğunu, duruşmalara getirilirken hakaret ve kötü muameleye maruz kaldığını söylerken, “Gelmek benim için işkenceye dönüşüyor. Vareste tutulmak istiyorum” dedi. Mahkeme, avukat Özcan Kılıç’ın Kızılkaya'nın duruşmalara güvenli getirilmesi yönünde müzekkere yazılması talebini kabul etti.
Bir sonraki duruşma 24 Kasım’da görülecek. Aynı gün, yine Özgür Gündem’de nöbetçi yayın yönetmenliği yaptığı için yargılanan gazeteci Celal Başlangıç’ın da ikinci duruşması gerçekleşecek.
Işık’ın savunması
Nöbetçi Yayın Yönetmenliği yaptığı 15 Mayıs 2016 tarihli Özgür Gündem gazetesinde yer alan haberlerden yargılanan Işık, “Yazı içerikleri bu ülkedeki haber değeri olan konulardır. Dayanışma kampanyası içerisinde editörlerin yaptığı haberlerdi, onlara müdahalem söz konusu değildi. Bu editoryal bağımsızlığın gereğidir” dedi.
Bunun bir dayanışma kampanyası olduğunu hatırlatan Işık, “Dayanışmanın esaslarından biri gazeteler ve gazeteciler üzerindeki baskıydı. Şimdi bakınca da o dayanışmanın ne kadar haklı olduğunu görebiliyoruz” dedi.
Işık pasaportunun iptal edilmesine yönelik kararın iptal edildiğini ancak gerekli düzeltmenin yapılmadığını söylerken, mahkeme ilgili yazının tekrar emniyete gönderilmesine karar verdi.
Ne olmuştu?
Çatışmanın yeniden başladığı 24 Temmuz 2015’ten beri Özgür Gündem gazetesi bir yılda sayısız soruşturma, dava ve sansürle karşı karşıya kaldı. Baskılara karşı 3 Mayıs 2016’da Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası başlatıldı.
Gazetede bir günlüğüne Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaparak kampanyaya destek verenler hakkında "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.
Kampanyaya destek verenlerden Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin tutuklanmış, bir süre cezaevinde tutulduktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
16 Ağustos’ta İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesini kapattı. Kararda "geçici olarak kapatılmasına" ifadesi yer almakla beraber gazetenin ne kadar süre kapalı kalacağına ilişkin bir hüküm yer almadı.
19 Ağustos’ta Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan tutuklandı.
22 Ağustos’ta Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.
31 Ağustos’ta Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışman Kurulu üyesi, dilbilimci, yazar Necmiye Alpay tutuklandı. (ÇT)