Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Aralarında dünyaca tanınan larının olduğu 303 kişi Ahmet ve Mehmet Altan’ın tutuklanmasını protesto etti, Türkiye hapishanelerinde tutuklu bulunan bütün gazeteci ve yazarlar için özgürlük talep etti.
Jürgen Baurmann, İsmail Beşikçi, Judith Butler, Margaret Atwood, Julian Barnes, Nick Cave, Costa Gavras’ın aralarında olduğu 303 kişi, kaleme aldıkları metni Change.org üzerinden imzaya açtı.
Metinde, dünya kamuoyu Türkiye hükümetinin düşünür ve yazarlara karşı baskılarına karşı durmaya çağırdı.
Dünya kamuoyuna çağrı
Metinde şu ifadeler yer aldı:
“Biz aşağıda imzası bulunanlar, dünyanın tüm demokratlarını, Türkiye’yle ve Türkiye’nin önemli bir rol oynadığı Ortadoğu’nun geleceğiyle ilgilenen herkesi, Türk Hükümeti’nin, farklı fikirleri savunan Türkiye’nin en parlak düşünür ve yazarlarına karşı yürüttüğü sindirme ve baskı harekâtına karşı durmaya çağırıyoruz.
“Bu mektubun arka planında 15 Temmuz 2016'da neyse ki başarısızlıkla sonuçlanan ve başlamasından sonra kısa sürede bastırılan darbe girişimi yatmaktadır. Türkiye halkı, ülke kurumlarına karşı yapılan bu saldırıya direnmemiş olsaydı, ortaya çıkan yıllar boyu sürecek bir sefalet olacaktı.
"Darbe girişimi cadı avına bahane olamaz"
“15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hükümetin geçici olarak Olağanüstü Hal ilan etmesi anlaşılabilir. Ancak başarısız darbe girişimi, McCarthy tarzı bir cadı avı yürütmek için bir bahane olarak kullanılmamalı ve Olağanüstü Hal’de yaşananlar temel hakları, delillerle ilgili hukuk kurallarını ve hattâ genel sağduyu kurallarını hiçe saymamalıdır.
“Yazar, akademisyen ve ifade özgürlüğü savunucuları olarak bizler, tanıdığımız ve saygı duyduğumuz meslektaşlarımızın Olağanüstü Hâl düzenlemeleriyle hapsedilmesinden özellikle rahatsızlık duyuyoruz. Şahin Alpay ve Nazlı Ilıcak gibi gazeteciler ve yazar Aslı Erdoğan demokrasiyi daima yüksek sesle savunmuş ve militarizm ve her türlü baskı rejiminin her zaman karşısında olmuşlardır.”
"Altanlar hükümeti eleştirdikleri için tutuklandılar"
Metinde Altanlarla ilgili olarak da şu ifadeler kullanıldı:
"Birçok kitabında Türkiye’nin kimliğini yeniden kurarken ırk veya din üzerine değil, insan haklarına saygı anlayışı üzerine inşa etmesini savunmuş olan köşe yazarı Mehmet Altan, İstanbul Üniversitesi’nde iktisat profesörüdür. Kardeşi Ahmet Altan ve şu an demir parmaklıklar ardında bulunan birçok diğer meslektaşı gibi, suçu bir darbeyi desteklemiş olması değil, şu an iktidarda olan ve başlangıçta demokrasi yönünde kat ettiği yolda şu an maalesef geri viteste gitmekte olan hükümete yönelttiği etkili eleştirilerdir.”
İmza metini okumak ve kampanyaya katılmak için şu bağlantıya tıklayın.
İmzacı listesini görmek için tıklayın. (EA)