Mustafa Kemal Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi imzacı akademisyen Yrd. Doç. Utku Sayın’ın sözleşme süresini uzatmadı.
Gerekçe olarak “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzalaması nedeniyle hakkında açılan disiplin soruşturması sonucu Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) “devlet memurluğundan çıkarma cezası”nın önerilmesi gösterildi.
bianet’e konuşan Sayın, hakkında verilen ceza önerisini, sözleşmenin uzatılmamasına dair kararda gördüğünü söyledi. Akademik yeterliliklerini sağlamasına rağmen sözleşmesinin uzatılmaması gerekçesinin siyasi olduğunu belirtti. İşlemin iptali için idari yargıya başvurmaya hazırlanıyor.
Mersin Üniversitesi'nde benzer durumda sekiz imzacı akademisyenin sözleşmesi uzatılmamıştı. Darbe girişimi sonrası soruşturmalar gerekçe gösterilerek 39 imzacı akademisyen görevden uzaklaştırıldı.
"Fakülte yönetimi olumlu görüşteydi"
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na göre yardımcı doçentler her seferinde ikişer veya üçer yıllık süre için tekrar atanıyor.
Utku Sayın, bildiriyi imzalamasının ardından yaşanan soruşturma sürecini ve sözleşmesinin yenilenmemesi durumunu şöyle aktardı:
“Nisan ayında soruşturma açıldı. Olumsuz bir reaksiyon yoktu. Sözleşme yenilenmesi süreci gelince evraklarımı fakülte yönetim kuruluna gönderdim. Sözleşme uzatmak için gerekli olan akademik puanın çok üzerinde bir puanla evraklarımı sunmuştum, fakülte yönetimi olumlu görüşünü rektörlüğe gönderdi.
“Rektörlük ise 22 Ağustos’ta bana tebliğ edilen yazı ile 18 Ağustos’ta ilişiğimin kesildiğini bildirdi. Bunu akademik değil, tamamen siyasi gerekçe ile gerçekleştirdiler.
"Ceza talebini ilişik kesme kararında gördüm"
İlişik kesme gerekçelerinden biri YÖK’ün 13 Ocak tarihli tüm üniversitelere gönderdiği bildiriyi imzalayanlar hakkında işlem başlatılmasına dair yazısı.
Diğer gerekçe ise Utku Sayın hakkında açılan idari soruşturma sonucu Yükseköğretim Kurulu’na Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesi* gereğince “Devlet memurluğundan çıkarma” cezasının teklif edilmesi.
Danıştay 8. Dairesi, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) başlattığı disiplin soruşturmalarında, YÖK Yüksek Disiplin Yönetmeliği hükümlerinin uygulanmasını öngören YÖK Genel Kurulu kararının yürütmesini durdurmuştu.
Sayın, hakkında istenen cezayı bu kararla gördüğünü, şimdiye dek bu konuda bir bildirim yapılmadığını söyledi.
"Çok şey değil, barış istedik"
Sayın, kararla ilgili idari yargıya başvuracağını söyledi.
“İmzacılara dönük farklı üniversitelerde farklı uygulamalar var. Bu uygulamalar o kadar siyasi ve keyfiyetle yapılmaya başlandı ki rektörler iktidara ya da atayıcı erklere mesaj vermek adına farklı tavırlar sergileyebiliyorlar. Mustafa Kemal ve Mersin Üniversiteleri’nde oldukça ağır şekilde cezalandırmaya çalışıyorlar.
“Bunlara boyun eğecek, mücadeleden vazgeçecek değiliz. Çok şey istemedik, barış istedik, hala da istiyoruz. Barışın ne kadar gerekli olduğunu son süreçte tüm ülke gördü." (BK)
* 657/ 125 E/b: Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek.