Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında bugün Resmi Gazete’de yayınlanan 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kapatıldı.
Kararı bianet’e değerlendiren Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, TİB kapatılsa da, aynı yetkileri kullanacak olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) eliyle sansürün süreceğini söyledi.
“TİB’in BTK’dan bağımsız bir tüzel kişiliği yoktu. Dolayısıyla ‘TİB kapandı başka bir tüzel kişi oluştu’ diye bir durum yok. TİB zaten çok absürd bir yerdi. TİB çok büyüdüğü ve telefon dinlemeleriyle gündeme geldiği için adını duymaya başladık.”
BTK’nın kağıt üstünde bağımsız bir otorite olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Altıparmak kullanılacak yetkiler açısından bir değişiklik olmayacağını ekledi.
"BTK'nın bağımsız olması gerekiyor"
BTK’nın “bağımsız bir otorite” olarak Başbakanlık’tan gelen erişim engelleme taleplerini içerik olarak değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Altıparmak, “TİB de Sulh Ceza Mahkemeleri de kendine gelen talepleri değerlendirmeden olduğu gibi onaylıyordu. BTK’nın böyle yapmayacağına dair hiçbir emare yok” dedi.
Ocak 2015’te TİB’de yapılan soruşturma kapsamında, TİB binasında depolanan 50 petabytelık toplanan veri, 130 milyon saatlik ses dosyası kaybolduğu ortaya çıkmış, TİB’in topladığı kişisel veirlerin imhası tartışılmıştı.
TİB'de depolanan veriler
TİB’in kapatılması bu verilere ne olacağı sorusuna Yrd. Doç. Dr. Altıparmak “BTK, yasaya göre silinmesi gereken verilerin silinmekle yükümlü. Soruşturmaya dönüşmemiş dinlemelerin BTK tarafından imha edilmesi gerek” diye cevap verdi.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından TİB ile ilgili “Bu örgütün faaliyetlerine yönelik güçlü bir istihbarat mekanizması kurmak istiyoruz. Mesela TİB'i kapatacağız. Çünkü bütün pisliklerin olduğu yerlerden biri de burası” açıklaması yapmıştı. Erdoğan’ın açıklamasından 15 gün sonra TİB kapatıldı.
Kerem Altıparmak hakkında
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi (Yrd. Doç. Dr.) ve İnsan Hakları Merkezi Müdürü. Lisans ve lisansüstü programlarında insan hakları ve idare hukuk dersleri veriyor. İnsan hakları örgütleri projelerinde yer aldı. İfade özgürlüğü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, cezasızlık, işkence yasağı ve insan hakları kurumsallaşması alanında çalışıyor. 20 Mart 2014'te Twitter'a erişimin engellenmesini Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile birlikte Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme 13 gün sonra yasağı kaldırdı.
671 sayılı KHK ‘da TİB’in kapatılmasına ilişkin maddeler şöyle: * Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı da kapatıldı. Telekomünikasyon İletişim Başkanı'nın ve TİB'de görevli daire başkanlarının görevleri sona erdi. Telekomüniskasyon işlemleri ve dinlemeler BTK bünyesinde yürütülecek. * Anayasanın haberleşme özgürlüğünü düzenleyen 22. maddesine göre, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi gibi gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Başbakanlık, alınması gereken tedbirleri belirleyecek ve uygulanmak üzere Kuruma bildirecek. BTK Başkanı, Başbakanlığın gerekli gördüğü tedbirlere ilişkin kararını, derhal işletmecilere, erişim sağlayıcılara, veri merkezlerine ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirecek. Bu kararın gereği derhal ve kararın bildirilmesinin anından itibaren en geç iki saat içinde yerine getirilecek. Karar, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim kararını, 48 saat içinde açıklayacak, aksi halde karar kendiliğinden kalkacak. * Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin siber saldırılara karşı korunması ve bu saldırılara karşı caydırıcılık sağlamak için her türlü tedbiri alacak veya aldıracak olan Kurum, görevi kapsamında ilgili yerlerden bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilecek ve değerlendirmesini yapacak, arşivlerden, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim altyapısından yararlanabilecek, irtibat kurabilecek ve bu kapsamda gerekli önlemleri alabilecek veya aldırabilecek. * Kurum, söz konusu görevlerin ifasında bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içinde çalışacak. Bu kapsamda Kurum tarafından istenilen her türlü bilgi ve belge talebi, ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar tarafından gecikmeksizin yerine getirilecek. Bilgi ve belge talebinde bulunulması ve bu taleplerin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Başbakanlıkça belirlenecek. * Gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri, Kurumun görevleri ile ilgili taleplerini, tabi oldukları mevzuat hükümlerini gerekçe göstermek suretiyle yerine getirmekten kaçınamayacak. İşletmeciler dışında Kurumun görevleri ile ilgili yükümlükleri yerine getirmeyenlere yaptırım uygulanacak. * Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) görevli olup terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olmadığı değerlendirilen personelden iletişim uzmanı ve iletişim uzman yardımcıları, BTK'daki bilişim uzmanı ve bilişim uzman yardımcısı kadrolarına, diğer personel ise BTK'da aynı unvan kadrolara başka işleme gerek kalmaksızın bulundukları kadro derecesiyle atanacak. |
(EA)