Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Barış İçin Akademisyenler’in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzalayan on akademisyen soruşturma süresince görevden uzaklaştırıldı.
Akademisyenler hakkında soruşturma Ocak ve Şubat ayında açılmıştı. Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, uzaklaştırma kararını darbe girişimi ardından yedi akademisyenin uzaklaştırıldığına dair açıklamasında duyurdu.
Uzaklaştırma kararı verilen imzacı akademisyenlerden İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi araştırma görevlileri Turan Keskin ve Emine Yönden ile Eğitim Fakültesi’nden Doç. Eylem Kılıç kararı bianet’e değerlendirdi.
Akademisyenler uzaklaştırma kararını basından gördüklerini söyledi. Darbe girişimine dair açıklamada kendilerine yer verilerek darbe destekçisi gibi gösterildiklerini belirterek buna tepki gösterdi. Karara itirazda bulunacaklarını belirttiler.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) da yazılı bir açıklama yaparak “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise üyelerimize yönelik hukuksuz, keyfi ve siyasi tavrından derhal vazgeçmeli. Unutulmamalıdır ki hukuk herkes için gerekli olacak” dedi.
Keskin: Darbeyle ilişkimiz varmış gibi yansıtıldı
Turan Keskin, soruşturmaların Şubat ayı sonunda açıldığını, şimdiye dek sonuç çıkmaması ve soruşturmaların hukuki tabanı olmadığına dair görüşlerden sonra bir yaptırım olmayacağını umduklarını söyledi.
“Ancak üniversite yönetimi bu süreci fırsata çevirmek istedi. Bize haber verilmeden önce basına bildirildi.
“Karar, soruşturma komisyonunun değil rektörün. Bu kararla net maaşımızın üçte ikisini alacağız. Okula gelecek miyiz, odalarımıza girebilecek miyiz, o kısmı net değil.
“Barış İçin Akademisyenler’in darbe karşısındaki tavrı net. Platformun kendisi anti-militarsit bir örgütlenme. Bizim ismimizin darbeyle ilişkili olabileceği düşünülen akademisyenlerle anılması, darbe girişimi sonrası oldubittiye getirilen karar bizi rahatsız ediyor.
“Darbe girişimine dair Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ndeki açığa almalarla ilgili birçok haber 17 kişinin açığa alındığı şeklinde geçti. Darbeyle ilişkimiz varmış gibi basına yansıtıldı.”
Yönden: 10 imzacının görevden aldığı duyurulamıyor
Emine Yönden de uzaklaştırma kararını basından öğrendiklerini belirtti.
“Soruşturmanın başlarında benzer bir karar bekliyorduk ancak bunca zaman karar gelmeyince, yasal zemin de olmadığı için beklettiklerini düşündük. Ufak bir ceza ile soruşturmanın kapanacağını düşünüyordum. Ancak darbe soruşturması sepetine dahil edileceğimizi düşünmemiştik.
“En önemli şey böyle bir zamanda bunu yapmaları. Elimizi kolumuzu bağladılar. OHAL olduğu için basın toplantısı yapamıyoruz. En önemlisi kimse 10 imzacı akademisyenin açığa alındığını bilmiyor, darbe girişimi soruşturması kapsamında 17 kişinin açığa alındığını düşünüyor. Rektörlük bu durumu fırsata dönüştürmüş durumda. Bizi itibarsızlaştırmış oldu.
“Önümüzdeki üç ayda soruşturmaları sonuçlandırmaları gerekiyor. Bu döneme getirdikleri için umutsuzuz. Elimizden geleni yapacağız ama böylesi ortamda 10 imzacının görevden alınmasını kimse duyamıyor bile. Hukuki yolları da kullanacağız ama nasıl işleyecek bilmiyoruz, ortada hakim savcı yok.”
Kılıç: Umarım bu karardan vazgeçilir
Eylem Kılıç, ilk imzacılardan. Soruşturmanın Ocak ayında başladığını ve şimdiye dek bir gelişme olmadığını söyledi.
“İmzacı üç akademisyene doçent kadrosu verilmemişti, onlardan biriyim. Sürecin geçmesini bekleyerek itiraz etmemiştik.
“Rektör de soruşturma süresince çok sert davranmamıştı. Süreç boyunca her adımda rektör ile görüşmüştük. Böyle bir karar beklemiyordum. Umarım bir an önce bu karardan vazgeçilir.
“Hepimiz insan haklarından yana, demokrasiyi savunan kişileriz. Darbe soruşturması kapsamında uzaklaştırıldığımız gibi bir imaj yansıtılması kabul edebileceğimiz bir şey değil.”
Rektör duyurdu
YÖK 20 Temmuz'da "paralel devlet yapılanması ile bağlantılı olan akademik ve idari personelle ilgili işlem yapılması" açıklaması yaptı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Peyami Battal aynı gün ajanslara “Şu ana kadar 4 profesör, 2 doçent ve 1 yardımcı doçent'in FETÖ ile ilişkili olabileceği şüphesiyle açığa alınarak soruşturma başlatıldığını" belirtti.
Aynı açıklamada "Ayrıca daha önce soruşturması devam eden 3 doçent, 2 yardımcı doçent ve 5 araştırma görevlisini de açığa aldık. YYÜ olarak elbette ki vatanımızın ve milletimizin bölünmez bütünlüğü konusundaki hassasiyetimizin de bilinmesini bir kez daha vurgulamak istiyorum" ifadeleri yer aldı.
On akademisyen kararı basından duydu. Bugün ulaştıkları, rektörün imzasının yer aldığı kararda şu ifadeler yer aldı:
“Bir iddia ile ilgili soruşturma başlatılan öğretim elemanlarının soruşturma başlatılıncaya dek Yükseköğretim Kurumları Yönetici Öğretim Elemanı ve Memurlar Disiplin Yönetmeliğinin 26. Maddesi uyarınca görevden uzaklaştırılmıştır.” (BK)
* Madde 26 - Görevden uzaklaştırma, Devlet kamu hizmetinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek üst kuruluşlar ile yükseköğretim kurumu yöneticileri, öğretim elemanları, memurlar ve diğer personel hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir. Görevden uzaklaştırma tedbiri soruşturmanın herhangi bir safhasında alınabilir.