Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Basın Özgürlüğü Ödülleri’ne bu sene kişi dalında kameraman Refik Tekin ile hukukçular Yaman Akdeniz ile Kerem Altıparmak layık görüldü.
Kurum dalındaysa Uluslararası Basın Özgürlüğü Örgütleri Koalisyonu ödüle değer görüldü.
2016 Basın Özgürlüğü Ödülü Büyük Seçici Kurulu, 12 Temmuz 2016 Salı günü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Merkezi'nde toplandı.
Kurulda şu isimler yer aldı:
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Denetleme Kurulu Üyesi Avukat Cumhur Arıkan, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Uğur Güç, İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) Genel Sekreteri Füsun Özbilgen, İletişim Mezunları Derneği Başkanı Hüseyin Irmak, Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Başkanı Metin Celal, TGC önceki Başkanı Orhan Erinç, gazeteci yazar Altan Öymen, İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özden Cankaya, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Kadri Gürsel, TGC Başkanı Turgay Olcayto ve TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş.
Kişi dalında;
* İMC TV kameramanı Refik Tekin, halkın haber alma, gerçekleri öğrenme hakkı adına, uğradığı her türlü baskıya, sözlü ve fiziksel saldırıya rağmen görevini yapmaya devam eden basın emekçileri adına ödüle değer görüldü.
* İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak’a ise basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü konusunda internet ve sosyal medyadaki hak ihlalleriyle ilgili verdikleri hukuksal mücadele nedeniyle ödüllendirildi.
Seçici kurul, Uluslararası Basın Özgürlüğü Örgütleri Koalisyonu’nu “Türkiye’deki basın özgürlüğüne yönelik saldırılara karşı benzeri ilk kez yaşanan bir dayanışma sergiledikleri, hak ihlallerini uluslararası platforma taşıdıkları ve gazetecilere yalnız olmadıklarını hissettirdikleri için” ödül verdiklerini duyurdu.
Uluslararası Basın Özgürlüğü Koalisyonu
Uluslararası Basın Özgürlüğü Örgütleri Koalisyonu’nda Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Uluslararası Pen, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Sansür İndeksi (Index of Censorship), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (AEJ), Etik Gazetecilik Ağı, Article 19 ve Gazete Sahipleri Birliği (WAN-IFRA) yer alıyor.
Refik Tekin hakkında
TIKLAYIN - GAZETECİ REFİK TEKİN VURULMA ANINDA DA HABERCİLİĞE DEVAM ETTİ
Fotoğrafçı ve kameraman. İMC TV’de çalışıyor. IŞİD’lilerin Türkiye sınırından geçişini görüntülediği “Canlı yayında IŞİD’in sınır ihlali” haberiyle Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü’ne layık görüldü.
Tekin, 2016’nın Ocak ayında, sokağa çıkma yasağının sürdüğü Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde ölü ve yaralıları bölgeden almak için Cudi Mahallesi’ne giden sivil gruba açılan ateş sonucu yaralanmıştı. Tekin, yaralı halde yerdeyken kamerasıyla olayı görüntülemeye devam etmişti.
Yaman Akdeniz hakkında
TIKLAYIN - YENİ AİHM MACERAMIZ BAŞLADI: YOLSUZLUK SORUŞTURMASINA YAYIN YASAĞI
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim üyesi (Prof. Dr.). İngiltere’de Leeds Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Siber Hukuk Araştırma Ünitesi'nin koordinatörü ve Siber Hukuk Yüksek Lisans programını yürütücüsüydü (2001-2009). Cyber-Rights.Org’un kurucu başkanı, BilgiEdinmeHakki.Org’un ortak kurucu başkanı. 20 Mart 2014'te Twitter'a erişimin engellenmesini Yrd. Doç. Kerem Altıparmak ile birlikte Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme 13 gün sonra yasağı kaldırdı.
Kerem Altıparmak hakkında
TIKLAYIN - BİLİM ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SAVUNUSU: NYMPHOMANIAC'I İZLEMEK
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi (Yrd. Doç. Dr.) ve İnsan Hakları Merkezi Müdürü. Lisans ve lisansüstü programlarında insan hakları ve idare hukuk dersleri veriyor. İnsan hakları örgütleri projelerinde yer aldı. İfade özgürlüğü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, cezasızlık, işkence yasağı ve insan hakları kurumsallaşması alanında çalışıyor. 20 Mart 2014'te Twitter'a erişimin engellenmesini Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile birlikte Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme 13 gün sonra yasağı kaldırdı.
TIKLAYIN - TÜRKİYE YOUTUBE SANSÜRÜ NEDENİYLE MAHKUM
TGC Basın Özgürlüğü Ödülleri 27 yıldır veriliyor. Ödüle layık görülenler arasında bianet, Tuğrul Eryılmaz, Erol Önderoğlu, BBC Türkçe, Ankara Barosu, Ferai Tınç, Bedri Adanır, Türkiye Yayıncılar Birliği gibi kişi ve kurumlar var.
Ödül töreninin tarihi ileriki günlerde açıklanacak. (EA)