Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), DİSK Basın İş, Haber Sen ve Basın Enstitüsü Derneği (IPI Türkiye) mahpus gazetecilerin serbest bırakılması ve habere özgürlük için kampanya başlattı.
Kampanyaya Avrupa Gazetecilik Federasyonu (EFJ) Uluslararası Gazetecilik Federasyonu (IFJ), IPI, Medya Etik Ağı (EJN) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) de destek veriyor.
Kampanyanın çağrı metninde 34 gazetecinin hala tutuklu olduğunu hatırlatan basın örgütleri “Binlerce gazetecinin de haklarında açılan davalarla yargılandığı Türkiye’de habere ve düşünceye özgürlük istiyoruz” dedi.
Gazetecilerin sadece beşte birinin 5953 Sayılı Basın İş Yasası ile çalıştırıldığını, diğerlerinin sosyal güvenceleri olmaksızın görev yaptığını hatırlatan örgütler, düşük ücretlere, basın kartı olmayan gazetecilere yönelik polis şiddetine ve cezasızlığa dikkat çekti.
“Çatışma bölgelerinde gazetecilere can ve çalışma güvenliği sağlanamamaktadır” diyen TGC Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi; Gazetecinin Temel Görev ve İlkeleri’nin şu maddesini hatılattı:
“Gazeteci; başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. İnsanlar, topluluklar ve uluslararasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. Gazeteci; her türden şiddeti haklı gösterici, özendirici ve kışkırtan yayın yapamaz.”
Talepler
Basın örgütleri, bu bağlamda şunları talep etti:
* Halkın haber alma hakkını engelleyecek baskılardan vazgeçilmeli.
* Gazetecileri hedef alan baskılar sona ermeli, gazetecilerin tüm ülkede serbest dolaşımı, güvenliği ve haber kaynaklarına erişimi sağlanmalı.
* Gazetecilere yönelik hukuk dışı soruşturmalar sonlandırılmalı.
* Hapisteki tutuklu ve hükümlü 34 gazeteci serbest bırakılmalı.
* Gazeteciler tutuksuz yargılanmalı.
* Haber almada eşitlik ilkesini ortadan kaldıran akreditasyon uygulamasından vazgeçilmeli.
* Olaylar ne kadar sarsıcı olursa olsun yayın yasaklarıyla halkın haber alma hakkı engellenmemeli. Her sarsıcı olayda Anayasa’ya da aykırı olan yayın yasakları uygulamasının getirilmesinden vazgeçilmeli, halkın bilgi alma ve gerçekleri öğrenme hakkı zedelenmemeli.
* İnternet sansürüne son verilmeli.
* Kamu ihalelerinin, kamu şirketlerine ait reklamların medyada adil bir biçimde dağıtımı sağlanmalı.
* TÜRKSAT uydusu ve kamu dijital yayın platformları medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara tarafsız, hakkaniyet ölçülerinde, makul ve ayrımcılık içermeyecek koşullarda hizmet vermek ile yükümlüdür. İktidarın hoşuna gitmeyen yayın kuruluşlarının sansür amacıyla hukuksuz bir biçimde uydudan ve dijital yayın platformlarından çıkarılmasından vazgeçilmeli.
* Cumhurbaşkanı ve kamu görevlilerine hakaret adı altında dava açılmasına neden olan TCK’daki 199. Madde değiştirilmeli. Hakaret suçlamasıyla gazetecilerin oto sansüre itilmesi alışkanlığından vazgeçilmeli.
* Medyada sendikalaşmayı zorlaştıracak yaklaşımlardan uzak durulmalı.
* Gazete sahiplerine yönelik baskılar nedeniyle sektörde artan işsiz gazeteci sorununun araştırılması için TBMM’de bir komisyon kurulmalı.
* Siyasi iktidar evrensel gazetecilik değerleriyle de örtüşen Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uygun gazetecilik yapılmasını engelleyecek yaklaşımlardan kaçınmalı.
İmza kampanyasına şu bağlantıdan destek verebilirsiniz. (EA)