“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisinin ardından yaşananlar animasyon video ile anlatıldı.
İmzacı akademisyenlerin hazırladığı videoda bildirinin açıklandığı 11 Ocak’tan bu yana yaşananlara yer veriliyor.
Bu devlet, bu toplum, bu da akademisyen
Videoda şu ifadeler yer alıyor:
"Bu Toplum: Toplumlar bir arada yaşayan insanlardan oluşur. İnsanlar bir arada yaşarken birtakım kurallar ortaya çıkar. Bu kuralları yazmak ve uygulamak için devletler vardır.
"Bu Devlet: Devlet sınırları içindeki tüm canlıların korunmasından sorumludur. Vatandaşlarının esenliği, eğitimi ve güvenliği için çalışır.
"Bu Üniversite: Gençlere eğitim verir, değer, bilgi, eser Akademi iyi, güzel, doğru olan şeylerin peşindedir. Özgür düşünce temel prensibidir. Bu yüzden üniversite özgür bırakılmalıdır.
"Bu da Akademisyen: Akademisyenler sadece eğitim vermezler. Olumsuz durumlarda yetkilileri uyarmak, eleştirmek, doğru yolu göstermek onların görevidir.
"Savaşın, terörün, şiddetin gittikçe arttığı ülkenin birinde bir gün 1000’den fazla akademisyen bir araya gelip ‘Savaş çözüm getirmiyor; barış görüşmelerine dönülsün’ diyen bir bildiri imzaladı.
"Metnin muhatabı doğal olarak devletti. İmzacı akademisyenlere devlet tarafından ‘aydın müsveddeleri’, ‘karanlık’, ‘müstemleke aydınları’ dendi. Hâlbuki bu açıklamanın yapıldığı gün turistik bir noktada büyük bir terör saldırısı olmuştu, yani devlet görevi olan güvenliği sağlayamıyordu.
"Yönetime yakın medya kuruluşları imzacıları anında vatan haini ilan etti ve isimlerini, resimlerini tam sayfa yayınladılar. Gözaltılar, işten çıkarmalar, uzaklaştırmalar başladı.
"Birçok şehirde tehditler, karalamalar fiili saldırıya dönüştü.
"Devletin vatandaşına uyguladığı hukuk dışı her türlü şiddet, suçtur! Bu suça ortak olmayacağız.’
"Akademisyenlerin bütün söylediği buydu.
"Yüzlerce demokratik kitle örgütünden on binlerce destek imzası geldi. Olay sınırları aştı, dünyanın her tarafından destek açıklamaları yapıldı.
"Akademi devleti eleştirir. Bu ise suç değil görevdir."
1128’den 2212’ye
Türkiye devletine şiddete son verme ve müzakere koşullarını hazırlama çağrısı yapan metin 11 Ocak’ta Türkiye’de 89 üniversiteden 1128, yurtdışından 355’i aşkın akademisyen ve araştırmacının imzasıyla duyuruldu.
Bildirinin yayınlanmasının ardından akademisyenler Cumhurbaşkanı’nın “Aydın müsveddeleri” sözleri, YÖK’ün “Gereği yapılacak” açıklamaları, gözaltılar, soruşturmalar, görevden uzaklaştırmalarla karşılaştı.
Bunların yanında Türkiye ve dünyadan pek çok kişi ve kurum destek açıklamaları yayınladı. Kampanya metinine 20 Ocak itibariyle Türkiyeli 2212 akademisyen ve araştırmacı imzaladı, metne yurtdışından da 2279 akademisyen ve araştırmacı destek verdi. (BK)