İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi metnini imzalayan akademisyenler için savunma rehberi hazırladı.
Akademisyenlere üniversitelerde açılan/açılacak disiplin soruşturmalarında 2547 veya 657 sayılı Kanunların disiplin ile ilgili hükümlerinin uygulanamayacağına dikkat çeken Akdeniz ve Altıparmak, Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi metnini imzalayan öğretim elemanları hakkında yürütülen/yürütülecek soruşturmalar ve üniversitelerden uzaklaştırma uygulamalarının hukuka aykırı olduğunun altını çizdi.
* Rehberi okumak için tıklayın
Altı sayfalık rehberin sonunda “sonuç” bölümünde tespitlerini özetleyen Altıparmak ve Akdeniz şu noktalara dikkat çekti:
* Barış için Akademisyenler metnini imzalayan öğretim elemanları hakkında 2547 sayılı Kanuna veya Yüksek Öğretim Kurumları Yönetici, Öğretim elemanı ve Memurları disiplin Yönetmeliğine istinaden soruşturma açılamaz, görevden uzaklaştırma kararı ve/veya disiplin cezası verilemez.
* Barış için Akademisyenler metnini imzalayan öğretim elemanları hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na istinaden de disiplin soruşturması açılamaz. 2547 sayılı Kanun’da tanımlanan öğretim elemanları devlet memuru olmadığından, Devlet Memurları Kanunu’nun genel hüküm olduğu gerekçesi ile öğretim elemanlarına uygulanması söz konusu olamaz.
* Hali hazırda öğretim üyeleri hakkında disiplin soruşturması yapılabilecek veya disiplin cezası verilebilecek bir yasa yoktur. Bundan sonra çıkarılacak bir yasa da geçmişe uygulanamaz. Bu nedenle Barış için Akademisyenlerin, daha sonra çıkarılacak kurallar uyarınca da disiplin cezasına çarptırılmaları mümkün değildir.
* Bu nedenle kesinlikle ve kesinlikle Barış için Akademisyenler metnini imzalayan öğretim elemanları hakkında yürütülecek soruşturmalar veya üniversitelerden uzaklaştırma kararları hukuka aykırıdır. Bu soruşturmaları yürüten kişi ve kurumların hukuki ve cezai sorumlulukları olacaktır. (EKN)