Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Çalışmaları Bölümü’nden Doç. Dr. Ceren Sözeri, Türkiye ve yurtdışından 1400’e yakın akademisyenin barış talep eden bildiri yayınlamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çeşitli medya kuruluşları tarafından hedef alınmasını bianet’e değerlendirdi.
Aynı zamanda bildirinin imzacılarından olan Doç. Dr. Sözeri “Gazetecilik gereği, bildirinin içeriği yanlış bulunsa dahi, bildiriyi imzalayan akademisyenlere haberin tarafı olarak söz verilmeliydi” dedi.
“İlk gün çıkan haberlerde ‘bebek katili’ gibi sıfatlar dahi kullanıldı. Buna yol açansa siyasetçilerin kullandığı dil.
“Siyasetçiler böylesi nefret söylemi içeren dil kullandığında, ona yakın medya bu dili sahiplenip bir tık da üstüne çıkarıyor. Bu süreçte ciddi tehdit içeren mesajlar da yayılıyor. Nasıl oluyor da bir medya kuruluşu toplumun bir kesimini ‘hain’ olarak nitelendirme gücünü kendinde bulabiliyor, anlamıyorum.”
Üniversitede hak haberciliği dersi veren, insan hakları odaklı haberciler yetiştirmeye çalıştığını ifade eden Doç. Dr. Sözeri “Gazetecinin görevi devletin yanında yer almak değil, devleti denetlemektir. Hak korumakla yükümlü kurum devlettir, dolayısıyla bildirinin de muhatabı devlettir” dedi.
Bildiride habercilerin de haber verme hakkını savunduklarını ekleyen Doç. Dr. Sözeri “Siyasetçiler her zaman nefret söylemini kullanıyor, ancak gazetecinin daha sorgulayıcı olması beklenir” dedi.
“Bir gazeteci bu bildirinin içeriğini yanlış bulabilir. Bunda bir sıkıntı yok. Eğer ki Erdoğan 44 saniye patlamayı, 10 dakika akademisyenleri içeren bir konuşma yapıyorsa, en azından gazetecilik kuralları gereği, bu akademisyenlere taraf oldukları için söz verilebilir, bir ekrana çıkarılabilirdi.”
Ne olmuştu?
Kürt illerindeki yasak ve şiddete son verme ile müzakereleri başlatma çağrısının yer aldığı “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı metne Türkiye’de 89 üniversiteden 1128 öğretim elemanı ile alanlarında dünyada tanınan Noam Chomsky, Judith Butler, Etienne Balibar ve David Harvey gibi 355’i aşkın uluslararası isim imza verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bildiriye imza atan akademisyenleri suçlayarak "Ya devletin yanında olursunuz ya da teröristin ve terör örgütünün yanında olursunuz” dedi.
Yükseköğretim Genel Kurulu (YÖK), bildiriyi imzalayan akademisyenlerle ilgili “Bu bildiri ile ilgili olarak hukuk çerçevesinde gereği yapılacaktır” dedi.
Bartın Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hülya Doğan hakkında soruşturma başlatıldı.
Abdullah Gül Üniversitesi Rektörlüğü, “Bu suça ortak olmayacağız” isimli bildiriye imza veren akademisyen Prof. Dr. Bülent Tanju’nun istifasını istedi.