Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı, Türkiye ve yurtdışından 1400’e yakın akademisyen ve araştırmacının imzasıyla yayınlanan ve Türkiye devletine şiddete son verme ve müzakere koşullarını hazırlama çağrısı yapan bildiriye dair açıklama yayınladı.
Açıklamada, bildirinin “Türk Yükseköğretim sisteminde çalışmakta olan yüz elli bin den fazla akademisyenin görüşlerini asla temsil etmediği” vurgulandı.
Kurul, “her türlü tehdidi büyük bir özgüven içinde bertaraf edecek güçte olduğunu” vurguladı.
"Devleti hukuku ihlalle suçladılar"
Açıklamanın tamamı şöyle:
“Kendilerini ‘bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları’ olarak tanımlayan bir grup öğretim elemanı yayımladıkları bildiride Türkiye Cumhuriyeti Devletini, vatandaşlarını açlığa ve susuzluğa mahkum etmekle, yerleşim yerlerine ağır silahlarla saldırmakla, anayasal ve uluslararası hukuku ihlal etmekle, taammüden kıyım ve katliam yapmakla suçlamaktadırlar.
“Bu bildiri, sadece imzalayan bir grup öğretim elemanının kanaatini ifade etmekte olup Türk Yükseköğretim sisteminde çalışmakta olan yüz elli bin den fazla akademisyenin görüşlerini asla temsil etmemektedir.
“Akademik özgürlük, bir ülkenin varlığını, güvenliğini ve bekasını tehdit etmenin aracı olarak istismar edilemez. Akademik özgürlüklere saygı duyan hiçbir demokratik ülke ayrılıkçı teröre desteği ve kendi güvenliğine saldırıyı meşru göremez.
“Üniversitelerarası Kurul olarak, milletimize karşı olan borcumuzun ödenemez olduğu bilinci içinde, Ülkemizin bilim ve teknoloji üretimine katkı yapmak ve yükseköğretim vermekle görevli üniversitelerimizin çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğini, her türlü tehdidi büyük bir özgüven içinde bertaraf edecek güçte olduğunu ifade etmek isteriz.”
Üniversitelerarası Kurul nedir?
* 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 11. maddesi uyarınca kurulmuştur. Üniversitelerarası Kurul, üniversite rektörleri, Genelkurmay Başkanlığının Silahlı Kuvvetlerden dört yıl için seçeceği bir profesör ile her üniversite senatosunun o üniversiteden dört yıl için seçeceği bir profesörden oluşur. (BK)