Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Üsküdar 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Borsagundem.com haber sitesinin bir haberinin erişime engellenmesini basın ve ifade özgürlüğüne aykırı buldu. Kararı bianet’e değerlendiren Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, bu kararla URL listesiyle verilen erişim kararlarının hepsinin basın ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiği anlamına geldiğini söyledi.
AYM kararında erişim engelleme kararının ifade özgürlüğüne müdahale olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“İnternet haberciliğinin, basının temel işlevi olan “gözetleyici” görevini yerine getirdiği sürece basın özgürlüğü kapsamında kabul edilebileceği değerlendirmesini yapan Anayasa Mahkemesi, başvuruya konu haberin bu işlevi yerine getirdiğini, bu nedenle başvurucunun yayımladığı habere erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahale oluşturduğunu vurgulamış, söz konusu yazıda Şirket hisselerinin fiyatlarındaki azalmaların şüpheli bulunduğunun ifade edilmesinin keyfî kişisel saldırı oluşturacak kaba hakaret olarak değerlendirilemeyeceğini belirtmiştir.”
TIKLAYIN - 309 İNTERNET SİTESİNE ERİŞİM ENGELİ AYM'YE TAŞINDI
TIKLAYIN - HABER SİTELERİNE ERİŞİM YASAKLARI AYM'YE TAŞINIYOR
AYM, herhangi bir gerekçeye dayanmaksızın kamuoyunu yakından ilgilendiren görüşlerin yayılması olanağının ortadan kaldırılmasının “sansür” anlamına geldiğini belirterek Anayasa’nın 26. maddesinin birinci fıkrasında güvence altına alınan ifade özgürlüğü ile Anayasa’nın 28. maddesinin birinci fıkrasında güvence altına alınan basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.
Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, kararın önemini şöyle aktardı:
“Bu karara göre, erişim engelleme kararı veren mehkeme kişilik haklarının niye zarar gördüğünü açıklamakla yükümlü. Bunu açıklasa bile, neden ifade özgürlüğü aleyhine karar verdiğini de tartışmak ve gerekçelendirmekle yükümlü.
"Buna göre, bunları gerekçelendirmeyen her karar, ifade özgürlüğü ihlalidir. Yani bundan önce yüzlerce URL adreslerinin olduğu listelerden verilen kararların hepsi ifade özgürlüğünü ihlal ediyor.” (EA)