Çeşitli gazete ve gazeteci meslek örgütleri temsilcileri “Ortak Akıl Toplantısı”nda medyanın durumunu ve sorunları tartıştı.
Yaklaşık üç saat süren toplantı sonunda katılımcılar çözüm önerilerini dile getirdi.
"Halka buluşulmalı"
Zaman’daki habere göre gazeteciler şu fikirlerde ortaklaştı:
* Hukuk ve basın kuruluşlarının olaylara müdahil olması sağlanabilir. AB, AİHM ve uluslararası hukuk kurumlarını doğru bilgilendirmek için ziyaret ve kulisler yapılabilir.
* Halk buluşmaları yapılıp, halka basın özgürlüğünün önemi anlatılabilir. Okur inisiyatifleri geliştirilebilir. İletişim fakültelerindeki öğrenci kulüpleriyle basın özgürlüğü konusunda iletişime geçilebilir. Farkındalık oluşturmak için kısa bir film çekilip şarkı bestelenebilir.
"Köşe yazarları gazete dağıtsın"
* Yeniçağ, Evrensel, Hürriyet, T24 gibi farklı medya kuruluşlarından yazarların yazabildiği, 10 günde bir yayınlanan Silivri Gazetesi çıkartılabilir. Ya da haberiyle ilgili soruşturma açılan bir gazetecinin o haberini ve yorumunu diğer gazeteler de basabilir.
* Köşe yazarları İstiklal Caddesi'nde Zaman, Cumhuriyet, Yeniçağ gibi farklı gazeteleri dağıtabilir.
* Gazete yayın yönetmenleri birbirlerinin yayın toplantılarına katılabilir. Yazı işleri ve editör kadroları tanışarak temasa geçebilir. Gazeteler, farklı görüşlerdeki yazarlara köşelerini açabilir.
* Gazeteler, zaman zaman ortak manşet veya sürmanşetle çıkabilir. Aynı anda karartma yapılabilir, ortak bir mesaj 10 gazetede yayımlanabilir.
"Ayrıştırıcı dil kullanılmamalı"
* Medya özgürlüğü ile ilgili internet siteleri ve platformlar kurulabilir. Makul yazarlar cesaretlendirilip ve onlarla göz göze temas kurulabilir.
* Twitter'da manipülatif tweet ve yorumlar yapılmamalı. Ortak saatlerde ortak etiketlerle kampanyalar düzenlenebilir.
* Gazeteciler arasında bir icra heyeti oluşturulabilir. Duayen gazetecilerin katılımıyla ortak deklarasyonlar yayınlanabilir. “Paralel”, “havuz”, “cemaa”t, “Doğan medyası” gibi ayrıştırıcı dil kullanılmayıp, sınıfsal etiketleme yapılmamalı.
* Baskıya uğrayan gazete ve televizyonların, varlığını sürdürmesi için formül bulunup reklam varlığı geliştirilebilir.
Kimler katıldı?
Toplantıya katılanlar şu şekilde:
Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdülhamit Bilici, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Aydın Engin, Yeniçağ Gazetesi yazarı Arslan Tekin, Samanyolu Haber Genel Yayın Yönetmeni Metin Yıkar, Nokta Dergisi yazarı Perihan Mağden, Meydan Gazetesi yazarı Turgay Oğur, Rota Haber Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık, Zaman Gazetesi yazarı Nuriye Akman, Haberdar.com Genel Yayın Yönetmeni Said Sefa, Özgür Düşünce Gazetesi yazarı Ergun Babahan, Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kâzım Güleçyüz, Aksiyon Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Korucu, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Erkam Tufan Aytav, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, Basın Konseyi Genel Sekreteri Sevda Kalkan, Zaman Gazetesi yazarı Nurullah Öztürk, Pak Medya Genel Başkanı İsmail Topçuoğlu, Zaman Gazetesi yazarı Mümtaz'er Türköne, Zaman Gazetesi yazarı Şahin Alpay, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Özgür Düşünce Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yılmaz. (EA)