1970'li yıllarda barış çalışmaları üzerine akademik bir disiplin oluşmaya başlarken, siyaset bilimi ile birbirine bağlı olan iletişim alanı da barış kavramı ile karşılaşmaya başlıyor. Norevçli akademisyen Galtung tarafından ortaya atılan barış gazeteciliği -bazı akademisyenlere göre "yapıcı çatışma kapsamı", "çatışma çözümü gazeteciliği"- küreselleşen dünyada ve iletişim disiplininde günbegün artan önemi ile yerini almaya başlıyor.
1990'lardaki bölgesel çatışmalar, Irak'ın işgali ve medyanın bu çatışma kapsamlarında yarattağı yeni sorular barış gazeteciliği hakkında bir çok çalışmayı yanında getiriyor. Konu üzerine uzmanlaşan akademisyenler, dünyanın bir çok yerinde farklı araştırma soruları ile barış gazeteciliğinin çatışmalarda nasıl bir çözüm sunabileceğini, imkanlarını, limitlerini ve ufkunu sorguluyor.
Hem teori hem de pratik üzerine yoğunlaşan barış gazeteciliği disiplini bir çok akademisyen tarafından geleneksel medya çalışmalarında bir reform, çatışmaların çözümünde gerekli bir araç olarak görülüyor.
Barış Gazeteciliğinin Soruları
Barış gazeteciliği literatürü;
- Medya barışın sağlanmasında üçüncü bir parti, bir arabulucu olabilir mi?
- Barış gazeteciliği iyi gazetecilik mi demektir, objektif midir?
- Haber üretim sürecine barış gazeteciliği medyada yeni bir dilin oluşmasına katkıda bulunabilir mi?
- Farklı çatışmalarda, çatışmaların farklı evrelerinde barış gazeteciliği hep aynı kriterlere göre mi işler? Barış gazeteciliği nasıl yaygınlaşabilir?
- Etiğin buradaki rolü nedir?
gibi farklı teorik ve pratik sorunsallara cevap arıyor.
Bianet Barış Gazeteciliği Projesi profilleri
Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu Matra-İnsan Hakları Programı mali desteği ile yayımlanan Bianet Barış Gazeteicliği Kütüphanesi’nin Bibliyografya alt başlığında barış gazeteciliği alanında çalışan akademisyenlerin profillerini derliyoruz.
Barış Gazeteciliği alanında çalışan akademisyenleri, çalışmalarını, perspektiflerinin ana hatlarını bu profiller aracılığı ile okuyuculara ulaştırarak, barış gazeteciliği ile ilgili kaynakların toparlanmasını ve erişiminin kolaylaşmasını amaçlıyoruz. (BZ/HK)