Diyarbakır'da yaşayan ve Kürt sorunu üzerine yazdığı makaleler nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla da yargılanmakta olan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink sınırdışı edilmek üzere Van Havalimanı'na götürüldü.
Dört gün önce canlı kalkan grubuyla Yüksekova'da gözaltına alınan Geerdink, gözaltı süresinin sonunda savcılıkça serbest bırakıldığı halde, Hakkari Valiliği’nin dün (8 Eylül) Emniyet yetkililerine gönderdiği “Yabancıdır ve sınırdışı edilmelidir” tespitli raporu nedeniyle serbest bırakılmadı.
Avukatlar engel olamadı, dava açacaklar
Bianet’in ulaştığı avukatı Davut Uzunköprü, Yüksekova Emniyeti Yabancılar Şubesi’nde görüştüğü Geerdink'in saat 3 sularında sınırdışı edilmek üzere Van Havalimanı Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne doğru yola çıkarıldığını bildirdi. Avukat, gazeteci sınırdışı edilse dahi işlemin iptali için bir kaç gün içerisinde Van İdare Mahkemesi'nde dava açacaklarını açıkladı.
Avukat, Emniyet makamlarından "derhal sınırdışı" talimatı aldıklarını öğrendiklerini ifade etti.
Uzunköprü, “Diyarbakır’da oturan Hollandalı gazeteci sınırdışı edilemez. Bu nedenle, Yabancıların Korunmasına dair Kanun’dan kaynaklanan haklarımızın kullanmak için gerekli girişimlerde bulunacağız” dedi. Avukat, sınırdışı uygulamasını önlemek için İdare Mahkemesi’ne de başvurabileceklerini ifade etti.
Gazeteci gözaltındayken bir açıklama yapan Hollanda Gazeteciler Genel Sekreteri (NVJ) Thomas Bruning ANP'ye yaptığı açıklamada, "Frederike Geerdink gibi görevi sırf gazetecilik olan yabancı kökenli gazetecilerin gözaltına alınması kabul edilemez” demişti.
İlk gözaltı beraatla sonlandı
Geerdink, Ocak 2015'te de “Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla evine baskın yapılarak gözaltına alınmıştı. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, üç makale ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası yapmak”tan tutuksuz yargılanan Geerdink hakkında Nisan 2015’te beraat kararı vermişti.
Ancak, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) gözlemcilerin de katıldığı bu duruşmada verilen beraat kararı Diyarbakır Savcılığı'nca temyiz edilince gazetecinin dosyası Yargıtay'a taşınmıştı (EÖ)