Suruç’ta 20 Temmuz’da düzenlenen ve 32 gencin yaşamasını yitirmesine neden olan bombalı saldırıdan bu yana medya özgürlüğünün durumu, farklı medya çevrelerinin hedef alınması veya tansiyonu yükseltmesiyle daha da bozuldu.
Barış süreci ve Kürt Sorunu’na dair birçok gelişmeyi izleyen gazeteciler güvenlik güçlerinin müdahalesine hedef olmaya devam ediyor.
Beş haberciye asker saldırısı
7 Temmuz’da, HDP milletvekili Ferhat Encü ile birlikte Roboskiye giden ve içinde DİHA muhabirleri Özgür Aksoy ve Faruk Encü, Demokrat Haber muhabiri İbrahim Yaylalı ve Jin Haber Ajansı muhabiri Meral Geylani'nin içinde bulunduğu araca asker gaz bombasıyla saldırmış ve havaya doğru ateş açmıştı. Cumhuriyet gazetesi muhabiri Mahmut Oral da saldırıya uğrayanlardandı.
Gazeteci Erşin’e polis şiddeti
Şiddet, TSK’nın 24 Temmuz gecesinden Kandil’i bombalamasına karşı Barış Bloku’nun Ankara’da dün (25 Temmuz) düzenlemek istediği eylem sırasında da yaşandı. Polisin, gelişmeleri Evrensel gazetesi için aktarmaya çalışan muhabir Tamer Arda Erşin’e çekme taktıktan sonra üzerine bastığı açıklandı. Olaya gazetenin yayın yönetmeni Fatih Polat, Twitter üzerinden sert tepki gösterdi.
Sitelere sansür Arınç’ın müdahalesiyle…
TSK'nın Kandil'e yönelik hava saldırılarıyla eş zamanlı olarak Fırat Haber Ajansı (ANF) da siber saldırı başladı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), ANF, Dicle Haber Ajansı (DİHA), Hawar Haber Ajansı (ANHA) Özgür Gündem gazetesi, Yüksekova Haber, Sendika.org, RojNews, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Başkanı Mesut Barzani’ye yakın Rudaw ve Erbil merkezli Kürt haber ajansı BasNews’ün internet sitelerine erişimi engelledi.
Sansür, Başbakan Yardımcısı ve Geçici Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü’nde HaberTürk TV canlı yayınında Evrensel ve Özgür Gündem gazeteleri için "Bunlar suç makinesi. Terör örgütünü övüyorlar…" dediğinin günün ardından geldi.
Star’a bomba tesirsiz hale getirildi
Urfa Ceylanpınar’da iki polisin öldürüldüğü, ikisinin de Diyarbakır’da silahlı saldırıya uğradığı bir dönemde, İstanbul Basın Express Yolu'nda da Star gazetesi ve Kanal 24 televizyonu binasının bahçesine zaman ayarlı ve basınç tesirli bomba konuluyordu.
Basın Konseyi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) kınadığı olayla ilgili Star Medya Grubu ise, saldırıdan Doğan Grubu ve Gülen’e bağlı medya organları ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı sorumlu tutuyordu.
Suruç’ta fotoğrafçı da yaralandı
20 Temmuz’da Suruç’ta 32 gencin yaşamını yitirmesine neden olan bombalı saldırıyla ilgili soruşturma başlatan yargı makamları, ilk iş olarak yayın yasağı koymakla birlikte, patlama anına dair 41 sitede yayınlanan görüntülerle ilgili erişim engeli getirdi. Karar, birkaç saat sonra kaldırıldı. Patlamada yaralananlar arasında fotoğrafçı Jan-Schmidt-Whitley de vardı.
Haber sitesine tehditler
16 Temmuz’daysa Sendika.org haber sitesi yetkilileri, Çapul TV ve Alternatif Medya Derneği ile birlikte paylaştıkları ofise üç gündür tehdit telefonları aldıklarını açıklamışlardı. Kamuoyuna yapılan duyuruda, tehdit eden kişilerin DİSK/Enerji Sen Sendikası’nda yaşanan gelişmelerle ilgili sitede bulunan içeriklerin değiştirilmesi ve silinmesinin istediği belirtildi.
Meclis 29 Temmuz’da olağanüstü toplanacak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suruç’ta yaşanan ve 32 kişinin ölümüne neden olan bombalı patlamayla ilgili Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) sunduğu teklifi görüşmek için Meclis’in 29 Temmuz Çarşamba günü olağanüstü toplanacağını duyurdu.
Davutoğlu, dün de Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde bazı basın yayın organlarının genel yayın yönetmenleriyle görüştü. (EÖ)