Gazeteci İsmail Saymaz ve Radikal.com.tr ile Hurriyet.com.tr sitelerinin sorumlu müdürü İzzet Doğan hakkında, hırsızlık şüphesiyle gözaltına alınmak istenen Süleyman Ödemiş’in vurulmasını gündeme getirdikleri için soruşturma başlatıldı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu, İstanbul Bahçeşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi’nde görevli Mustafa Yaman’ın şikayetiyle radikal.com.tr sitesi muhabiri Saymaz hakkında “yargı görevi yapanı etkileme” ve “özel hayatın gizliliğini ihlal” şüphesiyle soruşturma yürütüyor.
Radikal.com.tr ve hürriyet.com.tr haber sitelerinde 4 Mayıs’ta yayınlanan “Gözaltına direnince önce gaz, sonra kurşun yedi” başlıklı haber nedeniyle ertesi soruşturma açıldı. Bu nedenle hakkında soruşturma yürütülenler arasında iki sitenin sorumlu müdürü İzzet Doğan da bulunuyor.
Haberde, 25 Nisan 2015 tarihinde Küçükçekmece’de polisin hırsızlık şüphesiyle düzenlediği operasyonda, arkadaşının gözaltına alınmasına itiraz ettikten sonra kendisi de kelepçelenerek gözaltına alınmak istenen 24 yaşındaki Süleyman Ödemiş’e önce biber gazıyla, polisten kaçmak isteyince de polis silahıyla belinden vurulması konu ediliyordu.
Gazeteci, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan ve hakkında “yaralama ve direnme” suçlarından soruşturma başlatılan Ödemiş’in polise silah çektiğinin iddia edildiği ancak kamera görüntülerinin “yalnızca ateş eden polisin elinde silah olduğunu” gösterdiğini gündeme getirmişti.
Bir soruşturma da sürüyor
Saymaz hakkında “Sınırda kaçakçı ölümünde yalancı tanık belgesi” başlıklı haber nedeniyle açılan bir başka soruşturma da sürüyor. Söz konusu haberde, Van sınırında İranlı kaçakçı Senar Khaledi'yi öldüren askerlerin, karısını öldürdüğü için ülkesinden kaçan bir başka İranlı'ya Türkiye'de kalması karşılığında yalancı tanıklık yaptırıldığı iddia ediliyor.
İsmail Saymaz kim?
“Sözde Terörist”, “Ali İsmail, Emri kim verdi?”, “Esas Duruşta Cinayet” ve “Polisin eline düşünce Sıfır Tolerans” kitaplarının yazarıdır. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 3 Mayıs 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nden Saymaz’ı Haberciliğin 100 Kahramanından biri ilan etti.
Özellikle insan hakları ihlallerinde güvenlik kuvvetlerinin sorumluluğuna dair yaptıı haberler nedeniyle birçok ödül kazandı. Gezi direnişinde öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın dövüldüğü görüntülere ilişkin “68 Saniyede Linç” başlıklı haberiyle Mayıs 2014’te Abdi İpekçi Yılın Gazetecisi seçildi.
Saymaz, Bakırköy 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtığı davada, Ali İsmail Korkmaz haberleri kapsamında kendisini elektronik posta mesajı yoluyla tehdit eden Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’yı 2 bin TL manevi tazminata mahkum ettirdi.
2012’de İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, “Postmodern Cihat” kitabına Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın şikâyetiyle ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “hakaret”ten açılan davayı 3. Yargı Paketi kapsamında erteledi. Meslektaşı Ahmet Şık’ın Odatv davasından tutuklanmadan önce “İmamın Ordusu" adını vermeyi düşündüğü "000Kitap 'Dokunan Yanar" Kitabına imza koyanlardan.
İki televizyon programında, eski Büyük Birlik Partisi (BBP) lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve Ergenekon davası sanığı Semih Tufan Gülaltay’ı eleştirince soruşturmalık oldu.
Ergenekon davası sürecinde kaleme aldığı "Keneyle suikast çaycıyla darbe" haberi, "Cihaner: Çiçek'i tanımıyorum, görmedim- Çiçek: Erzincan'da kimseyi tanımıyorum" ve "Çiçek'i tanımam bu sizin kurgunuz" gibi haberler nedeniyle onlarca yıl hapis istemiyle yargılandı (EÖ).
http://www.bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/165422-kursunlu-gozalti-haberinden-saymaz-ve-dogan-a-sorusturma
Bu yayın IPS İletişim Vakfı ile Osservatorio Balcani e Caucaso tarafından Avrupa Komisyonu ortak fonuyla yürütülen European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) Projesi kapsamında üretilmiştir. Burada dile getirilen görüşler IPS İletişim Vakfı’na ait olup hiç bir biçimde Avrupa Birliği'nin resmi görüşleri olarak değerlendirilemez.