Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kırklareli’de öğretmen İsmail Sezer’e, katıldığı “Türkiye’nin sorunu ve çözüm yolları” başlıklı bir panelden kınama cezası verilmesini “örgütlenme hakkının ihlali” olarak değerlendirdi.
Öğretmen İsmail Sezer hakkında, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) davetiyle 10 Nisan 2006 tarihinde söz konusu panele katılınca Milli Eğitim Bölge Müdürlüğü yetkililerince kınama cezası verildi.
Sezer, "Yurttaş olarak katıldım" dediyse de..
Sezer, Kırklareli Valiliği’ne yaptığı itirazda, panele bir yurttaş ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim-Sen) bir üyesi olarak katıldığını, öğretmen olarak katılmadığı ve panelde kendi görüşlerini ifade de etmediğini bildirdi. Ancak Valilik, 28 Mayıs 2007 tarihinde itirazı ve cezasının iptali yönündeki talebi reddetti.
AİHM: Ceza sendikal özgürlüğe darbedir, yıldırır
Kınama cezasının sendikal özgürlüğünü ihlal eden bir karar olduğunu açıklayan AİHM, “Böylesi bir ceza, başvurucu ve diğer sendika üyelerini benzer eylemlere katılma ve haklarını savunma konusunda yıldırıcı tesir yapabilir. Müdahale, örgütlenme özgürlüğünü hayata geçirmeyi kaydadeğer bir şekilde azaltır” dedi.
İtiraz hakkı da tanınmadı
AİHM, Valiliğe itirazda bulunmak zorunda kalan Sezer’in bağımsız bir yargı makamına itiraz hakkı tanınmadığı, Valiliğinse bu ihtiyacı karşılayacak bir kurum olmadığını duyurdu.
Kararda, bu nedenle, sadece örgütlenme özgürlüğünün değil, aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 13. maddesinde güvence altına alınan “mahkemeye etkili başvuru hakkı”nın da çiğnendiğini tespit etti.
Bu nedenle AİHM, Türkiye’yi Sezer’e mahkeme gideri dahil 3 bin 500 avro (yaklaşık 9 bin 800 TL) tazminat ödemeye mahkum etti (EÖ)