Tüm ülkeye yayılan İstanbul Gezi Parkı eylemlerinde görevlerini yaptıkları sırada güvenlik kuvvetlerinin saldırısına uğrayan 150’yi aşkın medya temsilcisinin şikâyetlerinde tek bir sonuç elde edilmedi.
Birçok ulusal ve uluslararası medya temsilcisi gibi, darp edilen ve gözaltına alınan gazetecilerden dönemin İMC TV program editörü ve EmekDünyası.Net sitesi yayın sorumlusu Gökhan Biçici, 16 Haziran 2013’te yaşadıklarını 18 sayfalık şikâyet dilekçesiyle yargıya taşıdığı halde yetkililer, 21 aydır bu girişimi sonuçlandıramadılar.
Avukat Metin İriz, dilekçesinde, “Gazetecilik görevini yaptığı sırada, gözaltına alınmadan önce ve alındıktan sonra Biçici’ye işkence ve aşağılayıcı muamelede bulunan kolluk görevlileri hakkında suç duyurusunda” bulunuyordu.
BİA Gezi karnesi: 4 ayda 153 saldırı, 39 gözaltı
24 Temmuz 2013’te yayımlanan BİA Medya Gözlem Raporu’nda “33 günlük Gezi süreci” olarak nitelendirilen 27 Mayıs-30 Haziran 2013 döneminde polisin, 6’sı uluslararası basından en az 105 haberciye karşı şiddet kullandığı, habercileri biber gazı ve plastik mermiyle yaraladığı, görev yapmasını engellediği, fotoğraflarını sildiği ve hakaret ettiği belirtiliyordu. Ayrıca, 5’i uluslararası basından en az 28 haberci de gözaltına alınıyordu. Saldırılan haberci sayısı, 30 Eylül 2013 itibariyle 153, gözaltına alınanlar 39’u buluyordu.
31 Mayıs’ta Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki kitlesel eylemleri izleyen gazetecilerden Biçici de, canlı yayın sırasında ensesine isabet eden bir gaz fişeğiyle yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştı. Aynı günlerde kamuoyu, gazeteci Ahmet Şık’ın da başından ağır yaralanması ve polisin eylemcilere ve gelişmeleri aktarmak isteyen gazetecilere karşı yaygın şekilde gaz kullanmasına, plastik mermi ve gaz kapsüllüyle saldırmasına, silah doğrultmasına tanık olmuştu.
Ancak eylemleri kendisine yönelik bir darbe kalkışması olarak bakmayı tercih eden hükümet, polis şiddetine uğrayanların şikâyetlerini işleme koymak için irade de göstermedi.
Saldırı, küfür, gözaltı ve cezasızlık
Biçici, Şişli Halaskargazi Caddesi’nin Rumeli Caddesi’yle kesiştiği noktaya yakın YÖN FM radyosuna gelişmeleri aktarırken ve İ-pad ile görüntü alırken gözaltına alındı.
Şikayet dilekçesinde adının Oğuz Eren olduğu ifade edilen Çevik kuvvet şube müdür yardımcısının, İMC TV basın tanıtını ve EmekDünyası.Net basın tanıtını gösteren Biçici’ye, “Ben senin gibi basının…..” diyerek sinkaflı küfür ettiği iddia edildi.
Çantasındaki eşyalar parçalanan, İpad’ına el konulan Biçici gözaltına alındı; 48 saat gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Haberci, dilekçesinde Oğuz Eren olduğunu tespit ettiği kişinin “Kartlarına bakın, ….bu sarı basın kartı değil, bu geçerli değil, alın bunu” gibi ifadelerle gözaltı emri verdiğini belirtiyor.
Gazeteci, “Çeşitli fotoğraflar ve görüntüler üzerinden bu gruba mensup ve benim de darp edilmemde rol alan bazı polisleri teşhis etmem mümkün. Bana o muameleyi yapan çevik kuvvet ekibinin her iki gazcısı bana en çok vuran kişilerdi… O ekibin gazcılarının isimlerini öğrenmek mümkün” dese de, bugüne kadar girişimlerinden sonuç alamadı.
Dilekçede, aynı günlerde saldırıya uğrayanlar arasında Milliyet gazetesi muhabiri Ceren Büyüktetik ve gazeteci Eylem Düzyol’un bulunduğu da belirtiliyordu.
“Kanıt istiyoruz”, “sıcak bakıyoruz”…
Gezi şiddeti Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) eski İstanbul Valisi Hüseyin Çapkın ile yaptığı bir görüşmede de gündeme gelmişti. Sorumluların belirlenip cezalandırılmasını talep eden TGC heyetine Çapkın’ın “görüntüleri getirin, gereğini yapalım” sözleri tepki çekmişti. TGC, Mart ortasında da, yeni İstanbul Valisi Vasip Şahin’e “gazetecilerin toplumsal olayları takip ederken güvenlik güçleriyle yaşadıkları sorunları” taşımıştı. Valinin de TGC’nin işbirliği önerisine sıcak baktığı açıklanmıştı.
Haberciye şiddette dünya üçüncüsüyüz
Ancak Türkiye’de haberciye yönelik şiddet, uluslararası planda daha da görünür olmaya başladı. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2014 yılını kapsayan bilançosunda Türkiye’yi 117 saldırıyla dünyada gazetecilerin en çok şiddet gördüğü 3. Ülke olarak tanıttı. 2014’te dünyada toplam 1846 haberci saldırıya uğradı veya tehdit edildi (EÖ).