Hakkari Sulh Ceza Hakimliği, Cumhuriyet gazetesinin itirazı üzerine, Yüksekova İlçesi’nde üç askerin öldürülmesiyle ilgili getirilen genel yayın yasağını kaldırdı; “olay yerine ait cenaze görüntülerine” dair yayın yasağını iptal etmedi.
Cumhuriyet gazetesi sorumlu müdürü Ayşe Yıldırım’ın itirazını görüşen Hakkari Sulh Ceza Hakimi Kenan Olgun, yasağın soyut ifadelere dayandığı, hangi bilgilerin nasıl bir zarara yol açacağını, kamu düzenin hangi bakımdan sarsılacağının ve soruşturmaya engel olacağının somut gerekçeyle anlatılmadığına kanaat getirdi.
Yüksekova Sulh Ceza Hakimliği, Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Gülle, erler Ramazan Köse ile Yunus Yılmaz’ın 25 Ekim’de Cengiz Topel Caddesi üzerinde öldürüldüğü olayla ilgili önce olay yeri görüntülerine dair yayın yasağı kararı almış ardından soruşturmayı gerekçe göstererek yayın yasağını genişletmişti. Kararla ilgili açıklama şöyleydi:
“...Soruşturma kapsamı içinde kalan olayda şehit olan kişilere ilişkin ve olay içeriğine ilişkin her türlü sesli ve görüntülü, yazılı ve görsel medyadaki yayınlar ile internet ortamındaki bu kapsamdaki bilgilerin (Televizyon, radyo, gazete, haber ajansı, internet siteleri vb.) Basın Kanunu'nun 3. Maddesi ve Anayasa'nın 26. Maddesi uyarınca yayınlanmasının ve gösterilmesinin soruşturmanın sağlıklı işleyişi ve kamu düzeni, kamu ilkeleri uyarınca yasaklanmasına karar verilmiştir."
Genel yayın yasağı “ölçüsüz”
Hakim Olgun’un 28 Kasım’da aldığı ancak gazete yetkililerine dün (18 Aralık) ulaşan dört sayfalık kararında, “Olaya ilişkin yayın yasağı konulmasının Anayasa’nın 13, 26, 28. maddeleri ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesi gereğince halkın bir olay hakkında bilgi edinme hakkının tüm yollarının kapatılmasına neden olacağı bunun da yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda ‘ölçülülük’ ilkesiyle demokratik bir toplumdaki gereklilik unsuruna aykırı olacağı, ayrıca süresiz ve sınırsız yayın yasağı konulmasının ölçülülük ilkesiyle bağdaşmayacağı değerlendirilmekle gelinen aşama itibariyle olayın içeriğine konulan yayın yasağın kaldırılmasına...” deniyor.
Kısmi yasak: “Soruşturma sonuçlanıncaya kadar”
Kararda, “Şehit naaşlarına ilişkin görüntü ve fotoğrafların yayınlanmasının toplumun bir kesiminde infiale neden olabileceği ve propaganda aracı olarak kullanılabileceği bu aşamada kamu düzeni gereği bu yönde yayın yasağı konulmasının ölçülü ve gerekli olacağı kanaatiyle (...) yasaklamaya ilişkin kararın soruşturma tamamlanıncaya kadar devamına” karar verildi (EÖ).