İki-üç hafta içinde yüzde 10’luk seçim barajıyla ilgili kararını vermesi beklenen Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Sulh Ceza Hakimlikleri’ni kuran düzenlemenin iptaliyle ilgili kararını ne zaman vereceği bilinmiyor.
6545 Sayılı Kanunla kaldırılan Sulh Ceza Mahkemeleri’nin yerine, hem kendi adliyesindeki hem de çevre ilçelerdeki tüm arama, yakalama, el koyma, tedbir, adli kontrol ve tutuklama taleplerini değerlendirme yetkisi verilen Sulh Ceza Hakimleri görevlendirilmişti.
Hamzaçebi: Tabii hakimlik ilkesine aykırı
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 27 Ağustos’ta AYM’ye başvuru yaparken, sulh ceza hakimliklerinin “tabii hakimlik” ilkesine aykırı olduğunu savunmuştu:
"Kurulmuş olan sulh ceza hakimliklerinin anayasanın öngördüğü tabii hakim ilkesine aykırı olduğu, CHP'nin görüşüdür. Biz bu görüşten hakimle anılan yasa maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'nde dava açtık... Anayasa Mahkemesi bu davayı çok süratle ele almalı.”
Düzenleme AYM’de bekliyor
26 Eylül’de AYM, CHP'nin Sulh Ceza Hakimliklerine ilişkin kanunun iptali için 27 Ağustos’ta yaptığı başvurunun ilk incelemesini tamamladığını ve eksikliklerin giderilmesi için dosyanın CHP'ye iade edildiğini bildirmişti. Yüksek mahkeme CHP'nin eksiklikleri gidermesinin ardından raportörün hazırlayacağı rapordan sonra karar vereceğini bildirmişti.
Ancak başvurunun ardından üç ay geçmesine rağmen AYM kararını hala vermedi. Bu arada, Sulh Ceza Hakimlikleri özellikle yayın yasağı gibi uygulamalar nedeniyle şikayetlere neden olmaya başladılar.
İki sulh ceza hakimi sansürde birleşti
6545 Sayılı Kanunla kurulan Sulh Ceza Hakimliklerinden olan Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği, rüşvet almakla suçlanan eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar ile ilgili TBMM Komisyonu ifadelerine 25 Kasım’da yayın yasağı getirdi.
Ardından Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), bianet, Halk TV gibi medya organları veya basın meslek örgütleri kuruluşları yasağa itiraz ettiler. Ancak Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği, 28 Kasım’da yasağı hukuka uygun buldu.
“Usul ve yasaya uygun”muş...
CHP milletvekilleri Erdal Aksünger, Osman Korutürk, Rıza Türmen, Emre Köprülü ile eski CHP Milletvekili Şahin Mengü'nün itirazlarını karara bağlayan Bahadır Çoşlu’nun imzasını taşıyan kararda, “Hakimliğimizce yapılan inceleme sonucunda; dayanılan gerekçeler ile evrak kapsamına göre Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğinin 25 Kasım 2014 tarih ve 2014/4205 değişik iş sayılı kararı usul ve yasaya uygun bulunduğundan talebin reddine karar verilmiştir” deniliyor.
Ceza hukukçusu Prof. Dr. İzzet Özgenç, Sulh Ceza Hakimliği’nin kurulmasını sağlayan yasal düzenlemenin iptali için yapılan başvuruya AYM’nin bir an önce karar vermesi gerektiğini bildirdi. (EÖ)