İnternet sansürüne karşı mücadele veren iki hukukçu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) İnternet trafiğini sınırsız şekilde izleme yetkisi veren düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.
Daha önce Twitter için verilen erişim yasağını 2 Nisan’da AYM’den iptal ettiren Ankara Üniversitesi SBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kez TİB’in yargı kararı olmaksızın kullanıcıların internet trafik verilerine erişebilmesine olanak sağlayan düzenlemeyi bireysel başvuru kapsamında AYM’ye taşıdı.
AYM, TİB yetkisini de kapsayan Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) başvurusunu 2 Ekim günkü gündemine aldı.
"Özel yaşamı ve Anayasa'yı ihlal"
Akdeniz ve Altıparmak, 26 Eylül’de, avukatları Onur Can Keskin aracılığıyla AYM’ye bireysel başvuru yaparak, Anayasa’ya aykırı olduğunu düşündükleri söz konusu düzenlemenin iptalini istediler.
Torba Yasa’da yer alan “Trafik bilgisi TİB tarafından ilgili işletmecilerden temin edilir ve hâkim tarafından karar verilmesi hâlinde ilgili mercilere verilir” şeklindeki düzenlemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 8. Maddesine aykırı olduğu ve Anayasa’daki özel hayatın gizliliğini güvence altına alan hükümlerini ihlal ettiğine vurgu yapıldı.
Başvuruda TİB’e internet trafiğini sınırsız-süresiz izleme yetkisi verilmesi nedeniyle kişilerin “etnik ve ırksal köken, politik, dini ve felsefi görüş, sendika üyeliği, sağlık ve cinsel yaşama ilişkin hassas verilerin” işlenmesinin söz konusu olacağına dikkat çekildi.
"Bilgiler keyfi kullanılabilir, fişleme yapılabilir"
Dilekçede gerekçe şöyle anlatıldı:
“TİB, AİHM içtihadına aykırı olarak herhangi bir suç soruşturması olmaksızın, herkesin trafik bilgilerini toplayabilecek, bu bilgileri süresiz olarak tutabilecek, bu bilgileri keyfi bir şekilde kullanılabilecektir. Tüm bu işlemlere karşı başvurulacak bir yargı güvencesi de mevcut değildir. Bu bilgileri takip eden bir kamu kurumu rahatlıkla ilgilisi hakkında fişleme yapabilir veya karar verip işlem yapabilir. Örneğin, iş başvurusu yapan bir kişinin hangi siteleri ziyaret edip, sosyal medya aktiviteleri izlenip, kimlerle yazıştığı takip edilip, bu bilgiler servis edildiğinde kişinin bu gelişmelerden haberi olmayacak ama iş başvurusu reddedilecektir." (EÖ/AS)