Son dönemde habercilere sadece “hakaret”, “soruşturmanın gizliliği ihlal” veya “örgüt propagandası” suçlamalarıyla değil, pek rastlanmayan gerekçelerle de kovuşturma başlatıldı.
ETHA muhabiri İsminaz Ergün, Gezi sürecinde polisin Mehmet Ayvalıtaş’ı öldürmesiyle ilgili davanın ilk duruşmasında yaşanan kavganın sanığı olurken, Kilis-Rojava sınırında habercilik yapan DİHA muhabiri Nazım Daştan hakkında “Yasak bölgeyi ihlal”den dava açıldı.
Adliye kavgasından muhabire dava
Ayvalıtaş davasının ilk duruşmasında salona alınmama yüzünden çıkan kavga nedeniyle Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri İsminaz Ergün dahil 16 kişi hakkında dava açıldı.
İstanbul Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 21 Kasım 2013'de görülmesi beklenen dava, “salon küçük” diye duruşma salonuna sadece Ayvalıtaş Ailesi’nin alınacağının duyurulması üzerine gerginlik yaşanmış, polis adliye içerisinde kitleye biber gazı sıkması üzerine gerginlik kavgaya dönüşmüştü.
Olaylarla ilgili Cumhuriyet Savcısı Nihat Demir'in hazırladığı iddianamede ETHA muhabiri İsminaz Ergün, Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, ESP üyesi Fırat Kınalı'nın da aralarında olduğu 16 kişi sanık görülüyor.
Sanıklar "Kamu malına zarar verme", "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma", "Görevi yaptırmamak için direnme" iddialarıyla yargılanacak. Dava 19 Şubat 2015’te İstanbul Anadolu 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayacak.
Gazeteciye “sınırı ihlal” davası
Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı da, Rojava sınırında haber izleyen DİHA muhabiri Nazım Daştan hakkında 2565 Sayılı Yasak ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’na muhalefetten dava açtı. Gazeteci, bu nedenle 11 Kasım’da Kilis 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.
14 Ağustos 2014 tarihinde Suriyeli mültecilerin geçişini izlerken “İkinci derecede askeri alanda bulunduğu” gerekçesiyle gözaltına alınan haberci, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Gözaltı esnasında el konulan fotoğraf makinesi de adli emanete alınmıştı.
Daştan hakkında hazırlanan iddianamede, fotoğrafı çekilen hudut hattı, mevziler ve engel sistemi suç unsuru olarak sayıldı (EÖ).
Bu yayın Avrupa Birliği'nin desteğiyle üretilmiştir. Burada dile getirilen görüşler Osservatorio Balcani e Caucaso ve paydaşlarına ait olup hiç bir biçimde Avrupa Birliği'nin resmi görüşleri olarak değerlendirilemez. Proje sayfası için: Avrupalı Gazeteciler için Güvenlik Ağı. İtalya, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye'de Basın Özgürlüğü için Uluslararası Destek Ağı.