Dünya Yazarlar Birliği PEN Türkiye Merkezi'ne sanatçı Fazıl Say hakkında "dine hakaret" suçlamasıyla açılan davayı eleştirdiği gerekçesiyle 301/4. maddeden soruşturma açıldı.
bianet'e konuşan PEN Türkiye İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan, 3 Haziran 2012'de internet sayfalarından yayımladıkları "Değerli besteci ve piyanistimiz Fazıl Say'ın mahkemeye sevk edilmesini dehşetle karşılıyor, kuvvetle kınıyoruz. Dünya kamuoyu Türkiye'deki faşist gelişmeler karşısında alarma geçmiş durumdadır" mesajı nedeniyle "Devletin şahsiyetini aşağılamak ve adli mercileri etkilemek"le suçlandıklarını söyledi.
Fazıl Say, nisan ayında twitter hesabından Ömer Hayyam'ın "Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun, cenneti ala meyhane midir? Her müminine iki huri vereceğim diyorsun, cenneti ala kerhane midir?" dizelerini paylaşmış, ardından "Bilmem fark ettiniz mi ama nerde yavşak adi magazinci hırsız şaklaban varsa hepsi allahçı, bu bir paradoks mu?" yazmıştı.
Bunun üstüne "dini değerleri aşağılamak"la suçlanan Fazıl Say hakkında dokuz ay ile bir buçuk yıl hapis istemiyle dava açılmış, ilk duruşması 18 Ekim 2012'de görülen davanın bir sonraki duruşması 18 Şubat'a ertelenmişti.
Özcan: 301. madde tamamen kalkmalı
Halil İbrahim Özcan, PEN'in internet sayfasında yer alan kınama metni hakkında Ali Emre Bukağılı adlı kişinin Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) şikayette bulunduğunu söyledi.
"Şikayetten sonra BİMER konuyu hukuksal süzgeçten geçirmeden şikayeti Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermiş. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermiş.
Bunun üstüne İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da PEN merkezine bir polis gönderdi. Polis hukukçu arkadaşımız Sabri Kuşkonmaz'la görüşerek, bizi savcılığa çağırdı.
"Biz de dün Özel Soruşturma Savcısı Mehmet Ocak'a ifade verdik. 301. maddenin 4. bendiyle yani "Devletin şahsiyetini aşağılamak ve adli mercileri etkilemek"le suçlanıyoruz.
"Fazıl Say'a dava açılmasını haksızlık olarak değerlendirirken Türkiye'de faşizan çıkışın yükseldiğini söylemiştik. Zaten o yüzden bizim hakkımızda soruşturma açıldı. Söylediğimiz de bu yaşadıklarımızla ortaya çıkıyor.
"301. madde doğrudan Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlı. Bu izin olmadan savcılık bizi çağırdı. 301. maddenin 3. bendinde eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının suç oluşturamayacağı söyleniyor ama biz buna rağmen çağrılıyoruz.
"Türkiye'de demokrasinin oluşturulmasını ve sağlıklı ilerlemesini engelleyen TCK maddeleri var ve bu maddelerden biri de 301. madde. Bu madde tamamen ortadan kaldırılmadığı sürece yazarlar, sanatçılar, aydınlar düşündüklerini özgürce söyleyemeyecekler."
Uluslararası PEN'den kınama
Dünya Yazarlar Birliği PEN, devleti eleştirmesi nedeniyle PEN Türkiye hakkında soruşturma açılmasını kınadı.
"Bu soruşturma, ülkedeki meslektaşları tarafından seçilerek görevlendirilmiş olan PEN Türkiye Yönetim Kurulunun tamamına yapılmış bir saldırıdır.
"Üstelik yapılmakta olan suçlama, uluslararası ifade özgürlüğü standartları düşünüldüğünde kendisinin de var olmaması gereken bir yasanın yanlış yorumlanması sonucu oluşmuştur.
"PEN Türkiye Başkanı yakın geçmişte oluşturulan ve Türkiye'deki ifade özgürlüğü kısıtlamaları ile ilgili kaygılarını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile AB Bakanı Egemen Bağış'a ileten Uluslararası PEN Heyeti'nin de resmi bir üyesi idi." (EKN)