Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin (SBF), nam-ı diğer Mektebi Mülkiye'nin, 153. kuruluş yıldönümü bugün fakültenin Aziz Köklü Salonu'nda düzenlenen törenle kutlandı. Bu yıl ki Mülkiye Büyük Ödülü ise gazeteci, yazar Nadire Mater'e verildi. Mater yaptığı konuşmasında Mahir Çayan'ın Dev Genç'in son kurultayında 42 yıl önce konuşma yaptığı kürsüde olduğu için heyacanlı olduğunu ifade etti.
Törene katılanlar arasında fakültenin 1962 mezunları, Sosyolog İsmail Beşikçi ve eski bakanlardan Hikmet Çetin de vardı.
Karatepe: Mülkiye çoğulculuktan ve demokrasiden yanadır
Törenin açılış konuşmasını yapan SBF Dekanı Yalçın Karatepe, "Siyasal Bilgiler" isminin, başka fakültelere verilmesini doğru bulmadığını dile getirdi.
"30 yıllık bir İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin adının SBF olarak değiştirilmesini akademik dünyaya ve tarihe havale ediyorum."
Yaşadığımız günlerin demokrasi açısından tehlikeli bulduğunu belirten Karatepe, Mülkiye geleneğinin her zaman çoğulculuktan, hoşgöründen ve demokrasiden yana olduğunu söyledi.
"Tek başınalığın değil, birlikteliğin olduğu, çoğunluğun değil çoğulculuğun esas olduğu, ayar vermenin değil, hesap vermenin mümkün olduğu bir toplum tahayyül ediyoruz."
Çelenk: Mülkiye'nin hikayesi daim olsun
Mülkiyeliler Birliği Başkanı Sevilay Çelenk ise Türkiye'de sırtını 153 yıllık bir tarihe yaslayan köklü kurumların sayısının fazla olmadığını belirtti.
"Mülkiye sadece tarihi olan bir kurum değil, toplumsal kahramanları olan, uzun ve etkileyici bir hikayesi olan bir kurumdur aynı zamanda" diyen Çelenk sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Mülkiyeyi yatılı olarak okumaya hak kazanan ilk kız öğrenci olan, ancak tek kişilik oda tahsis edilemeyince, okul idaresinin kendisine 'teorik olarak yatılı öğrencisiniz' ancak 'yatısız okuyacaksınız' dediği Muazzez Akkaya'nın hikayesidir.
"İlk kadın mezunlardan olup kaymakamlık hayalleri kurarken mezuniyetten sonra kendini emniyet amiri olarak bulan Fethiye Ayata'nın hikayesidir.
"Aynı zamanda Türkiye'nin ilk gazetecilik okulu olan Basın Yayın Yüksekokulu'nun da kurucularından hocaların hocası Nermin Abadan'ın, ışığını kendi mücadelesinden alan parlak hikayesi de Mülkiye'nin hikayesinin bir parçasıdır.
"Sonra öğrenciler vardır. Mahir Çayan, Hüseyin Cevahir, Hakan Yurdakuler, Hakan Şenyuva, Arkadaş Zekai Özger ve diğerleri..."
Mülkiye'nin bilim ürettiği kadar mücadele de üretmiş olan bir kurum olduğunu söyleyen Çelenk, Mülkiye mezunu şairleri de andı.
" 'Orta ikiden ölerek ayrılan çocuklar!' için şiirler yazan usta şair Ece Ayhan gibi şairler de vardır bu hikayenin içinde. Bütün çocuklar anladığı halde okul kitaplarına şiirlerinin bir türlü girmediğinden yakınan Cemal Süreya da...
"Hikayesi Mülkiye'nin hikayesi ile kesişen şairler ve yazarlar arasından Mülkiye'den ikinci sınıfta iken ayrılsa da 'Ömrümde Sükut' adlı ilk şiir kitabını burada yazan Cahit Sıtkı Tarancı ve Sezai Karakoç, İsmet Özel, eserleri Türkiye'de neredeyse bütün önemli öykü ve roman ödülleri ile ödüllendirilmiş Erhan Bener, bugün aramızda bulunan Ayla Kutlu da vardır."
Geriye kalanın hikayeler olduğunu belirten Çelenk "Mülkiye'nin hikayesi daim olsun" diyerek sözlerini tamamladı.
Mülkiyeliler Birliği'nin her yıl 4 Aralık'ta verdiği Mülkiye Büyük Ödül'üne ise bu yıl gazeteci yazar Nadire Mater layık görüldü.
Mater'e ödülünü veren Çelenk medya ve ifade özgürlüğü alanlarında yaşanan baskı ve kısıtlamaların yoğunlaşması ve çok sayıda gazetecinin hapiste olması nedeniyle, özgür medyanın önemine dikkat çekmek amacıyla bu yıl ödülün bir gazeteciye verildiğini belirtti.
*Türkiye'de alternatif medya ortamının ve ifade özgürlüğünün güçlendirilmesi ve "hak odaklı" habercilik pratiğinin gelişimi için büyük emek veren
*Ülkemizin önemli toplumsal meselelerine ve yakın tarihine ilişkin tanıklıkları gün ışığına çıkaran yazılar ve kitaplar yazan,
*Başta eril ve cinsiyetçi medya dili olmak üzere, her türlü ayrımcılıkla mücadele eden, Türkiye'de demokrasi ve insan hakları mücadelesine onurlu bir gazetecilik pratiği ile önemli bir katkı sunan Nadire Mater'e veriyoruz.
Mater: Bu ödülü tek başıma almıyorum
"Türkiye'nin bu sıkıntılı günlerinde medya da sıkıntılı günlerden geçiyor" diyen Mater ödülü tek başına almadığını dile getirdi.
"bianet'in oluşmasında, gelişmesinde payı olan ismini burada sayamayacağım birçok insanın yerine alıyorum bu ödülü. Ama öncelikle bianet'in önemli bir ismi olan ve şu an mecliste olan Ertuğrul Kürkçü'yle birlikte alıyorum.
"42 yıl önce bu salonda Dev Geç'in son kurultayı yapılıyordu. Ve Mahir Çayan bu kürsüde bir konuşma yapıyordu. 42 yıl sonra işte bu kürsüdeyim ve heyecanlıyım."
Tören 50. yıl mezunlarına verilen madalyalarla ve Mülkiye Marşı'nın okunmasıyla son buldu. (SK/HK)
* Fotoğraflar Mehmet Özer