İstanbul Ataşehir Nuri Cıngıllıoğlu Lisesi'nde felsefe öğretmenliği yapan Adnan Marangoz hakkında "Çocuklarımıza tevhid inancımıza aykırı bilgiler vermek ve ateizm gibi konulardan bahsederek çocuklarımızın kafasını bulandırmak" "suçlamasıyla" soruşturma başlatıldı.
Aynı zamanda Eğitim-Sen işyeri temsilcisi olan Marangoz, bianet'e yaptığı değerlendirmede, kendisine yöneltilen suçlamanın aynen "Çocuklarımıza tevhid inancımıza aykırı bilgiler vermek ve ateizm gibi konulardan bahsederek çocuklarımızın kafasını bulandırmak" olduğunu ve aslında böyle bir suçlama yöneltmenin başlı başına suç olduğunu söyledi.
"Yaklaşık 2500 yıl önce Socrates'in de başına aynı şey gelmişti. Çok ironik bir durum."
Eğitim-Sen İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Hamdi Çalık da yaptığı açıklamada suçlamadaki "tevhid inancımız" kısmına dikkat çekerek, herkesin tevhid inancı olmasının zorunlu olup olmadığını sordu.
Soruşturmyı yürüten Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Soruşturma Bölümü Şube Müdürü Mahmut Bayram ise konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve bilgi veremeyeceğini söyledi.
Marangoz: Felsefenin amacı kafa bulandırmak
Adnan Marangoz, kendisinden kimin şikayetçi olduğunu bilmiyor. Ders anlatırken konuya ilişkin herhangi bir tartışmanın yaşanmadığını belirten Marangoz, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün aradan birkaç öğrenci seçip, onlarla görüştüğünü söyledi.
İslam felsefesinde yüksek lisans yaptığını ve mütedeyyin öğrencilerin bile kendisine gelerek "Hocam dinimizi sizden öğreniyoruz" dediği belirten Marangoz, soruşturmanın abesle iştigal olduğunu ifade ediyor.
Felsefenin başlangıç bölümünde bilgi türleri diye sınıflandırma olduğunu ve sınıflandırmada felsefi bilgi, bilimsel bilgi, dini bilgi, gündelik bilgi, sanat bilgisi, bunlar arasında benzerlikler ve farklılıklar anlatıldığını söyleyen Marangoz, bunları mukayeseli olarak anlattıklarını belirtiyor.
"Sokaktaki insanların din algısıyla gerçekteki din arasındaki açıyı da göstererek anlatılır. Ayrıca ateizm, teizm, deizm bizim konularımızdır. Bunlar olmazsa felsefe olmaz zaten.
"Beni kafa bulandırmakla suçluyorlar ama zaten amacımız kafa bulandırmak. Yerleşik inançları rencide etmeden tartışmaya açmaktır.
"Tevhid inancına aykırı bilgiler verdiğim söyleniyor. Sanki felsefe dersinde Allahın birliği ilkesine uygun şekilde anlatmaya mecburmuşuz gibi... Ortaçağda yaşamıyoruz.
Din kültürü öğretmeni olsam bile benden bunu talep edemezler."
Çalık: Herkesin tevhid inancında olması mecburi mi?
Hamdi Çalık ise Adnan Marangoz'un okuldaki antidemokratik uygulamalar karşısında sessiz kalmaması nedeniyle daha önce de "peygambere küfür etti" diye iftira atılarak hakkında soruşturma başlatıldığını hatırlatıyor.
"Şimdiki soruşturmada enteresan olan şey, yöneltilen suçlamanın 'tevhid inancımıza aykırı bilgiler vermek' olması.
"Felsefe öğretmeni inanç konularına da değinir, ateizmden de bahseder. Dinsel bilginin yanında bilimsel bilgiden de bahsedilmesi programda olmasına rağmen kafa bulandırmak olarak değerlendirilmiş ve suç kapsamına alınarak soruşturma konusu yapılmış.
"Ayrıca soruşturmada cümle 'Tevhid inancımıza' denilerek kurulmuş. Sanki bu toplumda herkesin tevhid inancında olması mecburiyetmiş gibi bir soruşturma dili kullanılmış. Soruşturmanın kendisi hukuki değil." (EKN)