Türkiye'nin ilk Kürt kadın web gazetesi "Feminkurd", Diyarbakır'da yayın hayatına başladı.
Sadece kadınların çalıştığı Kürtçe ve Türkçe dillerinde yayın yapan sitede kadına hitap eden farklı kategorilerde haberler, videolar, karikatürler ve köşe yazıları yer alıyor.
Öğretmen, doktor, avukat, öğrenci gibi farklı meslek gruplarından Kürt kadınlarının kurduğu yaklaşık bir yıllık bir projenin ürünü olan FeminKurd, medyada pek fazla seslerini duyuramayan kadının sesi olmak konusunda önemli bir adım atmış durumda.
"Erkek egemen medyanın tam karşısındayız"
bianet'e konuşan FeminKurd'un kurucularından avukat Hamiyet Çelebi, Kürt kadınlarının seslerini duyurabilecekleri bir platformun eksikliğini gidermeye çalıştıklarını belirtti.
"Özellikle bu bölgede yaşayan kadınların cinsiyetlerinden kaynaklı olarak yaşadıkları sorunları gündeme getirebilmek ve Kürt kadının politik duruşunu yansıtabilmek amacıyla yola çıktık."
Mevcut ana akım medya içerisinde kadının pozitif anlamda yer bulamadığını hatırlatan Çelebi, erkek egemen zihniyetin hakim olduğu ana akım medyaya alternatif bir medya yaratmak için mütevazi bir çalışma yaptıklarını ifade etti.
Dünyada yaşanan birçok meseleye karşı kadının bakışını görünür kılmak istediklerini söyleyen Çelebi, FeminKurd'un henüz yolun çok başında olmasına rağmen yurtiçi ve yurtdışından çok fazla ilgi gördüğünü belirtti.
"Bu ilginin sebebi, bizim koşulsuz olarak kadının yanında bir politika yürütmeyi hedeflememiz. Hiçbir ayrım gözetmeden burada tüm kadınların kendi gündemlerini yaratmalarını istiyoruz. Yurtdışından çeviri yazılar geliyor, buna bölge kadınları çok fazla ilgi gösteriyor."
"Kürt kadınlarının sesi olmak istiyoruz"
Çelebi, FeminKurd'un yürütülmesinde hiyerarşik bir yapı olmadığını ve çalışmalara herkesin katılabildiğini vurguladı.
"Bizim hedefimiz FeminKurd'e gönderilen bütün yazıları yayınlamak. Yazar, okuyucu, yapımcı, izleyici ikiliğini ortadan kaldırmak istiyoruz. Bütünüyle yayının her aşamasında kadının emeğinin olacağını planlıyoruz. O yüzden FeminKurd'un belli bir sayıyla belirtilebilecek ekibi yok. Kim ilgi gösteriyorsa o, çalışmanın tüm aşamalarına katılabiliyor."
FeminKurd'un kuruluş amacının temelinde Kürt kadınlarına hitap etmek ve onların seslerini duyurabilmesini sağlamak olduğunu kaydeden Çelebi sözlerine şöyle devam etti.
"Kürt toplumunda feminizme kanal yaratan çok fazla bir olanak yok. Kürt toplumunun feminizme ve kadın hareketlerine yaklaşımını fark edebilmesini ve bu konularda daha fazla bilgi sahibi olmasını istiyoruz. Kürt toplumunun feminist kadınlara muhakkak ihtiyacı var."
"Kürtler anadillerinde yazmakta zorlanıyor"
Şu an itibariyle ağırlıklı olarak Türkçe yayın yaptıklarına değinen Çelebi, bu durumun sebebini Kürtlerin halen anadillerinde yazı yazmakta zorlanmaları olarak değerlendirdi.
"Biz Kürt kadınlarının kendilerini anadillerinde ifade edebilecekleri bir mecra oluşturma gayretindeyiz. Keşke bütün yazılarımız Kürtçe olabilseydi. Ancak asimilasyon politikaları, kadınların anadillerinde yazı yazabilme kabiliyetlerini bile elinde almış durumda." (SA/NV)