*Fotoğraf galerisi için tıklayın.
Şişli'den Taksim'e yürüyen gruplar, sabah saat 08.00'den itibaren Mecidiyeköy'de yürüyüş için hazırlıklara başladı. Kimi Anadolu yakasından kimi Avrupa'dan geldi. Omuz omuza dayanışma daha metrobüste, metroda, vapurda başlamıştı.
Mecidiyeköy-Şişli hattında hazırlıklar sürerken Kolektif 26A, Devrimci Anarşist Faaliyet (DAF), Anarşist Kadınlar ve Liseli Anarşist Faaliyet bütün gece hazırladıkları sandviçleri gelenlere dağıttı: "Yemek bahane, kolektif olmak, paylaşmak ve dayanışmak şahane!"
Toplananlar düzenli kortej oluşturmadan sloganlar havada uçuşmaya başlamıştı. Erken saatte henüz yeterince toplanmamış gruplardan tiyatrocular kendi aralarında ne slogan atacaklarını konuşuyorlardı. Biri doğaçlama yeteneğini konuşturdu: Bize her yer tiyatro!
Yerdeki "Ne diktatörlük ne demokrasi her bji anarşi" yazılı pankartın etrafında toplanmaya başlayan Anarşist Blok'un sonradan önünde yürüyecek sevimli köpek Nana o sıralarda çevreyi kolaçan etmeye gitmişti.
Toplanma bitip yürüyüş için kıpırdanmalar başladığında Kangal Dernekleri Federasyonu pankartlarını havaya kaldırdı: Tahlımız bitti, açlık yolda.
Bir yandan çocuk gelinler istemiyoruz diye bağırıyor, bir yandan da Tülay German yorumuyla Burçak Tarlası'nı söylüyorlardı: Evini başına yıkar da gideriz.
Top barajı aştı, renkler çoğaldı
Yüzden fazla sendika, sivil toplum örgütü, hak örgütlerinin ve taraftar gruplarının toplandığı Halaskargazi Caddesi'nden Taksim Meydanı'na doğru yürüyüş saat 11.00'e doğru başladı.
Alana yürürken kalabalık grupların arasında göze çarpan küçük gruplar renkli tavırlarıyla dikkat çekiyordu. delikasap.com grubunun şiarını sanal derginin yayın yönetmeni Murat Arda dile getirdi: Bizi deli etmeyin!
Yürüyüş esnasında binlerce insanın arasında bir kişi dikkat çekici bir şekilde sık sık kortejinden ayrılıyordu. Türkiye Yazarlar Sendikası'ndan Adil Salih hem yürüdü hem yol kenarına atılmış yüzlerce su şişesinin mavi kapaklarını topladı. Malum, mavi kapaklar bir araya gelince sakatlara tekerlekli sandalye olarak geri dönüyor çağımızda. Salih de sıcak bahar günü bu fırsatı değerlendirmeye karar vermiş. Üstelik bu kez rekorunu aşacağa benziyordu. Daha önce Grup Yorum konserinde 156 kapak toplamış.
Önceki yıllara göre, bu yıl ki 1 Mayıs kutlamalarına taraftar gruplarının yoğun şekilde katılması dikkat çekti.
Galatasaray ve Fenerbahçeli gruplar Cevahir Alışveriş Merkezi'nin önünde toplanırken Beşiktaş Çarşı ve Halkın Takımı Şişli Migros önünde bir araya geldi. Duyulan sloganların başı aynıydı: İsyan, devrim... Sonrası ya "Cim Bom" ya "Fenerbahçe" diye geldi.
Ayrıca Trabzonspor, Nurtepe, Dersimspor ve Adana Demirsporlu taraftar grupları da kortejde yerlerini aldılar.
Şişli Cami'nin orada Devrimci Spor Emekçileri Sendikası ve Nurtepeli taraftar grubu Dev-Nurtepelilerin "Zıpla, zıpla, zıplamayan faşisttir" şeklinde temposuna Oyuncular Sendikası da katıldı.
Dev Nurtepeliler ve Kartalsporlular Adana Demirsporluların desteğiyle birlikte yürüdüler. Hazırladıkları photoshop harikası pankartları bir Aston Villa maçında yakalanmış bir enstantane üzerine işlenmişti.
Emekçi halkı simgeleyen futbolcu Fettullah Gülen, Barack Obama, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Tayyip Erdoğan'dan oluşan barajı aşan şutunu çekiyordu.
Kartalsporlulardan Cafer Cihangir beraber hareket etmelerini 1 Mayıs ruhuna uygun biçimde açıkladı: "Renkler farklı olsa da bir arada barınabiliyoruz bu memlekette. Yaşasın renklerin kardeşliği!"
Alana giriş noktasında her zamanki gibi polisler karşıladı kortejleri. İçeriye adımını atanların çoğu Şişli Belediyesi'nin iki musluklu su tankerinde aldı soluğu ve çoğu soluksuz içtiler suyu.
Polis yok, sıkıntı yok
Sabah 08.00'den itibaren Mecidiyeköy'den başlayarak, Harbiye Orduevi hizasındaki arama noktasına kadar hiçbir yerde polis yoktu.
Geçen yıl Şişli civarında ara sokaklar ve Şişli Camii'nin avlusunda konuşlanan polis, bu yıl buralarda da gözükmedi.
Arama noktasında da trafik polisleri arama işlemini gerçekleştirdi. Çevik kuvvet polisleri TRT ile Harbiye Orduevi arasındaki sokağın geri kısmında bekledi.
Taksim Meydanı'na girildiğinde de etrafta polis gözükmüyordu. Polisler Talimhane tarafında yan sokakları ve İstiklal Caddesi ile Sıraselviler Caddesi girişinde konumlanmıştı.
Şişli'den şu gruplar yürüdü: Nor Zartonk, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Devrimci Anarşist Faaliyet, Sosyalist Devrim, Kaldıraç, ODAK, Liseli Anarşist Faaliyet, Devrimci Duruş, İMC Toplumun Şehircilik Hareketi, Hey Tekstil İşçileri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel İş, Üniversiteli Arap Alevi Öğrenciler, Şarlo Sinema Topluluğu, Ankara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Kırıkkale Ünbiversitesi, İstanbul Üniversitesi, Belediye-İş, AKADER, Petrol-İş, İşçi Mücadele Derneği, Türkiye Komünist Partisi (TKP) 1920, Hemşin Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği, JİNEPS, Kürecik'te Radar ve Füzelere Hayır İnsiyatifi, Güvencesizler Hareketi, Çağrı, Ekoloji Kollektifi, Birleşik Metal-İş, Tek Gıda-İş, Göçmen Dayanışma Ağı, Alınteri, Galatasaray-Fenerbahçe- Beşiktaş taraftar grupları, SDP, Hava-İş, Sine-Sen, Partizan, Halk Cephesi, Hakpar, Kristal-İş, Genç-Sen, Devrimci Öğrenci Birliği, Mücadele Birliği, Devrimci Spor Emekçileri Sendikası, Uluslararası Af Örgütü, Emek ve Özgürlük Cephesi, Mülkiyeliler Birliği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Demokratik Gençlik Hareketi, Demokratik Haklar Federasyonu, Dev-Nurtepeliler, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri (ADAM), Dışarıdaki Gazeteciler Grubu, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Sendikal Güç Birliği Platformu, Basın-İş Sendikası, Şişli Belediyesi İşçileri, Yaşam Ağacı Derneği, Lastik-İş, Enerji-Sen, Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası, Altı Nokta Körler Derneği, Küresel Eylem Grubu. (EKN/AS/YY)
* Manşet Fotoğrafı: Hüseyin Aldemir