Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nde araştırma görevlisi Ahmet Taylan "Alternatif Medya ve bianet Örneği: Türkiye'de Alternatif Medyaya Dair Etnografik Çalışma" başlıklı çalışmasıyla doktorasını aldı.
Taylan'ın Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı'nda hazırladığı tezin danışmanlığını Prof. Dr. Mine Gencel Bek yaptı.
Dr. Taylan, teziyle ilgili "Bu çalışmayla hem Türkiye'de alternatif medya iklimine dair güncel bilimsel verileri derleyebildim, hem de özgün bir alternatif medya örneği olarak bianet'i ele aldım,'' dedi ve çalışmasıyla ilgili kısaca şu bilgileri verdi:
* Tez çalışmasında, yerleşik ve kurumsallaşmış siyaseti reddeden veya ona meydan okuyan kitle iletişim biçimi olarak "alternatif medya" kavramı incelendi.
* Ana akım medyanın ayrımcı, dışlayıcı ve eşitsiz yayın politikasına karşı alternatif medya arayışlarını ve bu arayışın Türkiye ölçeğinde bir alternatif medya örneği olan bianet ile somutlaştırılması konu edildi.
* bianet'in özgün yapı ve işleyişine dair bir araştırma yapılarak, nasıl bir alternatif gazetecilik pratiği oluşturulabilir sorusuna yanıt arandı.
* Bu amaca ulaşmak üzere, etnografik bir yaklaşımla bianet üzerine ayrıntılı ve uygulamalı bir araştırma gerçekleştirildi. BİA Haber Merkezi; çalışma mekanı, gazeteciler arasındaki kolektif ve hiyerarşik ilişkiler ve haber pratikleri bakımından incelendi. Alan araştırmasının yapıldığı dönemde haber merkezinde çalışan editör ve muhabirlerle derinlemesine mülakatlar yapıldı ve bianet'in kendi muhalif ve alternatif gazetecilik yapısını nasıl kurduğu ortaya koyuldu.
* Son olarak, Türkiye'nin farklı kentlerinden bianet ile haber alışverişi ve koordinasyon içinde görev yapan yerel gazetecilere ulaşıldı ve 20 yerel gazeteciden bianet'in katılımcı habercilik anlayışına dair veriler toplandı.
Dr. Ahmet Taylan alan araştırmasıyla desteklediği bu bulgular sonucunda; bianet'in yerel ve azınlıktaki kimlikleri/kültürleri marjinalleştiren, ötekileştiren, evcilleştiren ya da metalaştıran ana akım medyanın hegemonik söylemi karşısında alternatif bir söylem geliştirdiği sonucuna ulaştığını belirtiyor.
Taylan bu doğrultuda tez çalışmasına başlarken ortaya koyduğu, bianet'in katılımcı bir medya örneği olarak Türkiye örneğinde etkin ve özgün bir alternatif medya girişimi olduğu varsayımının doğruladığının altını çiziyor.
bianet daha önce 2005'te Azade Aslan tarafından Paris Sorbonne Üniversitesi Siyaset Bilimi Fakültesi'nde "İletişim ve İktidar İlişkileri" alt programında hazırladığı master tezinde incelenmişti.
2008'de ise Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı'nda Yücel Mete yüksek lisans tezinde bianeti incelemişti. "Alternatif medya biçimi olarak internet: bianet üzerine bir araştırma" başlıklı tezin danışmanlığını Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir yapmıştı. (HK)