Kültür ve sanat dergisi Tavır'ın sahibi Bahar Kurt, 10 aylık tutukluluğun ardından yarın bir kez daha hakim karşısına çıkıyor.
21 yaşındaki Bahar, 10 Mayıs'ta Okmeydanı'ndaki operasyonda Grup Yorum üyeleriyle birlikte gözaltına alınmıştı.
13 Mayıs'ta tutuklanan Bahar, o tarihten beri Bakırköy L Tipi Kadın Kapalı Cezaevi'nde.
Delil: Che Guevara
Hakkındaki deliller arasında, polis ifadesine göre, 12 Mart Gazi katliamı yıldönümündeki yürüyüşe katılarak "Katil devlet hesap verecek" sloganı atmak, Kızıldere anmasına katılmak, Hayata Dönüş Operasyonu protestosuna katılmak, Grup Yorum albümleri, dergiler, kitaplar ve "Che Guevara" baskılı fular var...
Bahar, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 5. maddesi gereğince, "Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP/C) üyesi olma" iddiasıyla yargılanıyor.
İkinci duruşma, yarın Çağlayan Adliyesi 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
İddianamede, Grup Yorum'un 1989'da çıkardığı "Gün Gelir/Cemo" albümündeki Cemo isimli şarkı, "terör örgütü faaliyetleri çerçevesinde suç işlemeye alelen teşvik etmekle" suçlanıyordu.
Bahar da Grup Yorum gibi, "sanat faaliyetleriyle örgüte üye kazandırmaya çalışmakla" suçlanıyor.
104 gazeteci hapiste
BİA Medya Gözlem Masası 16 Mart 2012 itibariyla 104 gazeteci ve 35 dağıtımcı/medya çalışanının hapiste olduğunu bildiriyor. 104 gazeteciden 74'ü, 35 dağıtımcının ise tamamı Kürt medyasından.
104 gazeteci ve 35 dağıtımcı/medya çalışanı gazetecilik yoluyla önce "silahlı örgüt üyesi" suçlaması ile "tutuklandı", daha sonra "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi" ve/veya "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlamasından, bazı gazeteciler ise silahlı ya da silahsız örgüt kurmak, sevk ve idare etmek, üye olmak suçlaması ile yargılanıyor. Hakkında hüküm verilenler var.
Haber takibi, haber izleme, kitap yazımı, iktidara muhalif habercilik, Kürt medyasında çalışmak gibi ek iddialarla gazeteciler "terörist'' yapıldı.
Sadece altı gazeteci açılan ceza davalarında doğrudan doğruya haberlerinden, yazılarından ve kitaplarından dolayı suçlanıyor ve yargılanıyor.
Gazetecilerin 25'i hükümlü, 29'u yargılanıyor, 50'si ise hala haklarındaki iddianamelerin hazırlanmasını bekliyor. (AS)