İstanbul'daki Haydarpaşa Garı'nın bugün itibariyle seferlerini durdurmasını ve "Haydarpaşa Port" projesiyle garın tamamen değiştirilecek olmasına tepki gösterenler, son bir yemek için dün akşam garın restoranında buluştu.
Yemek sırasında gelen sivil polis polisler, "kendilerine aranan birinin Twitter'a buraya geleceğini yazdığı" şeklinde bir ihbar aldıklarını söyleyerek kimlik kontrolü yaptı.
"İhbarı veren Twitter'dan görmüş"
"Haydarpaşa Kararmasın" eylemi için dün akşam restoranda bulunan Avukat Efkan Bolaç, Gar Lokantası'na oturduktan bir saat sonra yanlarına gelen bir görevlinin kendilerine, "Polisler 19:30'dan beri kapıda bekliyorlar, aranan üç kişinin burada olduğuna dair ihbar almışlar, kimlik kontrolü yapmak istiyorlar" dediğini söyledi.
Bolaç, arama kararı yoksa kimlik göstermeyeceklerini söyledi. Restoran giren sivil polislerle konuşan Bolaç, arama kararı sorduğunda, kendisine "Sahrayıcedit Karakolu'nda, gelin gösterelim" dendiğini söyledi.
"Çoğunluğunu yazarlar, gazeteciler, oyuncular ve reklamcıların oluşturduğu 25-30 kişinden oluşan bir grup eylem için oradaydı. Polis, ihbarı e-posta yoluyla aldıklarını, e-postada, 'Hakkında arama kararı bulunan üç kişinin, Twitter'a buraya geleceklerini yazdıkları' bilgisinin bulunduğunu söyledi. Kimlik kontrolü yapan polis, aranan kişileri bulamadığını söyleyerek restorandan ayrıldı."
"Kamuya açık bir yerde ihbar olduğunda, polis, Kimlik Bildirim Kanunu'na göre ihbarın doğruluğunu kontrol etme hakkına sahip" diyen Bolaç, restoranın dışında da resmi giyimli polislerden oluşan ekipler olduğunu söyledi.
"Artık sosyal medyanın da 'takip edildiğini' söylemek mümkün. Emniyet'in Twitter ve Facebook üzerinden yapılan haberleşmeleri denetim altına aldığını düşünüyorum. Bu olay da ilk Twitter denetimi oldu sanırım. Burada yazılanlar nedeniyle insanlara dava da açılabilir..."
"Huzur ve sükunet ortamını bozmaya çalışanlar"
İçişleri Bakanlığı 16 Eylül 2011 tarihinde Emniyet Müdürlüklerine gönderdiği genelgede, göstericilerin birçok eylemi, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla veya yazılı ve görsel medya üzerinden örgütlediğine dikkat çekmişti.
NTV'nin haberine göre, Bakanlık, bu tür sitelerde toplanma yeri olarak belirlenen noktalarda "denetim ve kontrollerin artırılmasını" istedi.
"Ülkemizde huzur ve sükunet ortamını bozmaya çalışan bazı kişi ve grupların, gerek sosyal paylaşım sitelerini gerekse yazılı görsel medyayı kullanmak suretiyle belli yerlerde gösteri ve eylem yapmak üzere haberleşerek toplandıkları bilinmektedir. Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu hükümleri uyarınca denetim ve kontrollerin artırılmasında yarar görülmektedir."
Bakanlık ayrıca Facebook ve Twitter'da kendine ait hesap açarak "sosyal medyayı etkin kullanacağını" da sitesinden duyurdu. (AS)
* İllüstrasyon: Carlos Latuff.