22 Ağustos'ta yürürlüğe girmesi beklenen İnternet filtre paketleri, hükümetin beklediğinden daha yoğun tepkiyle karşılandı. Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun (BTK) konu hakkında düzenlediği toplantı şu saatlerde yapılıyor.
Sosyalmedya.co'da konuyla ilgili şöyle bir açıklama var.
22 Ağustos'ta yürürlüğe girmesi beklenen filtre paketleri birçok platformda tartışıldı, hakkında yazılar yazıldı ve üzerine bir de 30 binden fazla kişinin katıldığı yürüyüş düzenlendi.
Takdir edersiniz ki Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) böyle bir tepki beklemiyordu ve yine takdir edersiniz ki özerk bir yapıda olsalar bile iktidar sahipleri kitlelerin onayını almak ve kararlarını meşru zeminlere oturtmak zorundadır. BTK 22 Ağustos kararlarını görüşmek ve paket sistemini kullanıcılar gözünde daha meşru bir zemine oturtmak için 25 Mayıs Çarşamba günü 14.00'te, yani bugün, çeşitli STK'larla bir araya gelerek konuyu müzakere etme kararı almıştı.
İşin enteresan boyutu ise toplantıya çağırılan STK'ların çoğunun kitlelerin büyük tepki göstermiş olduğu konuya bu zamana kadar kendilerini ciddi bir şekilde dahil etmemiş olması. Orada asıl olması ve fikirleri alınması gereken karşıt düşünceler ise toplantıya çağırılmadılar bile.
Biz, SosyalMedya.co olarak, kitlelerin kendileri hakkında alınacak kararların müzakere edilişini herkesin öğrenmesi gerektiğini ve bireylerin haber alma hakkının en önemli haklardan biri olduğunu savunuyoruz. İşte bu yüzden sizlere bu toplantıyı an be an, canlı olarak duyuracağız.
Saat 14.00'te başlayacak olan bu önemli toplantıyı bu sayfadan Fatih Güner'in gerilla canlı yayınıyla takip edebilirsiniz.
Not:
* Toplantıyla ilgili Twitter'da #internetkurulu hashtag'i kullanılacaktır. Canlı yayının iPad'ten yapılması sebebiyle Türkçe karakter kullanamayacağız, lütfen mazur görün.
* Teknik yetersizlik sebebiyle, canlı yayını dakikası dakikasına takip edebilmek için lütfen sayfayı yenileyin
Gazeteci Timur Sırt'ın moderatörlüğünü yaptığı toplantının katılımcılar arasında Bilgi Üniversitesi, Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri Yaman Akdeniz ve Leyla Keser Berber, yine aynı üniversitede bilgi ekonomisi dersleri veren Özgür Uçkan, Bianet Yayın Yönetmeni Şahin Artan, Eksi Sözlük'ün kurucusu Sedat Kapanoğlu, avukat Başak Purut, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği başkan vekili Tanju Erkoç, Türk İnternet Derneği başkanı Füsun Yıldız, Türkiye Bilişim Derneği'den Mehmet Ali Koksal, gazeteci Serhat Ayan, Facebook Türkiye avukatları bulunuyor.
"Korsan canlı yayında" şu ana kadar şunlar yazıldı.
Guncelleme: (Fatih Guner yaziyor)
Toplanti baslamak uzere, davetliler gelmeye basladi ve Facebook Turkiye avukatlarini gorebilsem de, Google Turkiye avukatlarini henuz goremedim.
Timur Sirt burada, moderasyonu o yapacakmis. Melih Bayramde'de geldi. Gecene sene Kadir Has Universitesi'nde yapilan Ozgur Internet toplantisina katilan birkac stajyer avukati burada da goruyorum.
Osman Nihat Sen burada. Sansure Sansur grubundan da Erdem Dilbaz ve Deniz Tan'i goruyorum.
Su anda Eksi Sozluk'un kurucusu Sedat Kapanoglu ve avukat Basak Purut geldi.
Ayrica oturum yoneticisi Timur Sirt, ayrica sahnede de Leyla Keser Berber ve Serhat Ozeren sorulari cevapliyor olacaklar.
Serhat Ozeren konusmaya basladi ve toplantiyi organize edenin Internet Kurulu oldugunu ve davet edemedikleri insanlari da agirliyor olduklarini soylediler.
Ayrica Ozgur Uckan, Yaman Akdeniz de burada.
Ozeren, internet kurulunun kurulma amacinin, guvenli internet kullanimi artirmak ve internet penetrasyonunu artirmak oldugunu soyledi.
Bir fotograf ekliyorum:
Toplantinin amaci, 'Neler yapilmasi gerekiyor?' baslikli bir metin haline getirilip, Ulastirma Bakanligi'na tavsiye olarak sunulmasi. BTK da bu raporu gorecek olan kurumlardan biri.
Leyla Keser Berber konusmaya basladi. Internet Kurulu ile birlikte toplantiyi organize ettiklerii belirtti.
Yasal duzenleme yapmaya ihtiyac var mi? Sorusunun cevai araniyormus. Bence cevap: "VAR! Yeni mi farkettiniz?"
Timur Sırt konuşmaya başladı. Bu toplantının 22 Ağustos'u aklayacak bir toplantı olmadığını belirtiyor. Yapılacak yasal düzenlemelerin, buradan çıkacak olan fikirlere dayanmayacaksa zaman kaybı olduğunu düşündüğünü belirtiyor.
BTK ve TIB'den birçok katılımcı var burada.
Yaman Akdeniz söz aldı.
"Danıştay'da devam eden davadan dolayı, BTK'nın cevap verme suresi dolmak üzeredir. Ya bu karar geri alınacak ya da davaya gidilip çözülecek. Filtreleme politikası 5651 sayılı kanunun yan etkisi" dedi.
Akdeniz, çocukların korunmasına önem verilen tüm sistemlerde filtrenin kullanıldığını, ancak teknik anlamda bunun imkansız olduğunu belirtti ve "Eğer filtreleme sistemleri kullanması gerekiyorsa, bireylerin kendi bilgisayarlarında kullanılması gerekiyor" diye konuştu.
İsmail Hakki Polat hocamız da geldiler.
AGIT bünyesinde 56 ülkeyi kapsayan bir sansür raporu hazırlıyormuş Akdeniz ve Türkiye dahil 46 ülke cevap göndermiş. Sorulardan bir tanesi; devlet tarafından oluşturulan filtreleme sistemleri kullanılıyor mu sorusuymuş. Ancak hiçbir ülkenin cevaplarında EVET yokmuş. Türkiye'ye özel bir durum ile karsı karşıyayız.
Timur Sırt, hükümetin kendisine fikir almak için gelip gelmediğini sordu. Akdeniz'in cevabı: HAYIR!
Özgür Uçkan konuşuyor.
Eleştirenlerin önce söz alması yanlış dedi. Danıştay'daki davadan dolayı belirsizlik olduğunu soyluyor. BTK'nın gelecek planlarını dinleyelim ve sonra konusalım dedi.
Uzkan: "Güvenli internet için devletin yardımcı olmasına sözümüz yok. Filtrenin devlet eliyle yapılmasına karsıyız. Filtre asimi cezai durum oluşturacaksa orada da sansür var diyoruz dedi. Uluslararası kanunlara Gore devlet nasıl karışır filtreye?"
Basak Purut mikrofonu aldı: "İki nokta var. Birincisi, neden kolaylıkla kullanılabilecek client-side filtre programları önerilmiyor? Neden interneti kaynağından kesmeye çalışıyorlar? İkincisi ise neden şeffaf değil BTK? Sitelerin engellenme kriterlerini bilmiyoruz"
Purut ayrıca "Ben ebeveyn olarak muhafazakâr değilim belki, ancak neden BTK benim muhafazakârlık anlayışımı değiştirmeye kalkıyor" dedi.
Türkiye Bilişim Derneği'nden Mehmet Ali Koksal söz aldı: "Kullanıcı hakkında veri toplama meselesi söz konusu. Anayasal düzenleme düşünülüyor mu? Engellenen siteleri neden öğrenemiyoruz? Engellenen sitelerin listesini verilmesi hırsıza yol göstermek gibi justify ediliyor. Ancak listeyi talep eden fikir liderlerine de bu listeler verilmiyor? Sebebi nedir?"
Serhat Ayan konuşuyor: "İnternetin kotu olmadığını kanıtlamaya mı çalışıyoruz? Sanık, ne zamandan beri kendi suçsuzluğunu ispatlamaya çalışıyor? Asil suç gösteren 'suçluluğu' ispatlamak zorunda değil mi?
Alternatif Bilişim Derneği'nden temsilci konuşuyor: "Filtre meselesinin bireysel tercihlere bırakılmasından yana olduklarını soyluyor. Ahlaki panik havası yaratılıyor ve acaba tek derdimiz müstehcenlik mi? Ya ırkçılık?"
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği başkan vekili Tanju Erkoç konuşuyor: "Yayınlanmadan önce kontrolden gecen herhangi bir yazı, acaba filtre midir, sansür müdür?" sorusunu sordu ve cevabini verdi: "SANSÜR." (HK)