Özgür Gündem bugün "Özgürlük için Amara'ya" manşetiyle yayına başladı; "Öcalan'ın doğum günü nedeniye on binlerce kişi Riha'da buluştu, on binler bugün 'ya seninle özgürlük, ya seninle özgürlük' sloganıyla Öcalan'ın doğduğu köy olan Amara'ya yürüyecek".
Gazetenin ismi 30 Mayıs 1992'de İstanbul'da başlayan, 14 Nisan 1994'te kapatılan yayın hayatı boyunca 30'u muhabir olmak üzere 76 çalışanı öldürülen Özgür Gündem gazetesinden geliyor.
Genel yayın yönetmenliğini Hüseyin Aykol ve Eren Keskin'in yaptığı Özgür Gündem gazetesinin sahibi ve sorumlu yazıişleri müdürü Ziya Çiçekçi, haber müdürü Ayşe Oyman. Gazetenin Yayın Danışma Kurulu da Aslı Erdoğan, Bilge Contepe, Necmiye Alpay, Ayhan Bilgen, Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu'dan oluşuyor.
İlk Özgür Gündem
17 yıl önce yayında olan Özgür Gündem gazetesi Kürt medyası için bir simge haline geldi; öyle ki devamında çıkan gazeteler isimleri farklı olduğu halde genelde Özgür Gündem ismiyle anıldı.
Özgür Gündem gazetesi 683 günlük yayın hayatında üç kez 30 gün; 15 kez 15 gün; iki kez 10 gün olmak üzere toplam 335 gün kapatıldı, gazete yetkilileri toplam 147 yıl hapis ve 21 milyar lira para cezasına çarptırıldı.
76 cinayetin Jandarma İstihbaratı Terörle Mücadele (JİTEM) ve Hizbul-Kontra tarafından yapıldığı söylendi. Ancak, cinayetler "faili meçhul" olarak kaldı. Olağanüstü Hal (OHAL) bölgesine girişi yasaklanan gazeteyi elden dağıtanlar da öldürülenler arasındaydı.
İlk Özgür Gündem gazetesi yayına başladığında genel yayın yönetmeni Ragıp Duran'ın ikinci haftanın sonunda ayrılması üzerine yerine Haluk Gerger ve Hasan Bildirici geldi. Yayın Kurulu da Haluk Gerger, A. Başar Kafaoğlu, Taner Kutlay, Yavuz Şimşek, Hasan Bildirici ve Veli Özdemir'den oluştu. Gazetenin sahibi ise Yaşar Kaya idi.
Gazetenin yazarları arasında, Mehmed Uzun, Ali Fırat, Zafer Üskül, Ercan Kanar, Ertuğrul Kürkçü, Yalçın Küçük, Fikret Başkaya, Sedat Yurtdaş, Cemil Gündoğan, Mehmet Yılmazer, Mustafa Erdoğan, Nihat Behram, Hüseyin Ergün, Mete Tunçay, Server Tanilli, Faik Bulut, A. Başer Kafaoğlu, Ayşenur Arslan, İsmail Beşikçi, Veli Yılmaz, İbrahim Gürbüz, Sezai Sarıoğlu, Suat Bozkuş, Mihri Belli, Temel Demirer, Engin Erkiner ve M. Can Yüce vardı.
Ardılı Özgür Ülke gazetesi de bombalandı
Özgür Gündem'in ardılı 28 Nİsan 1994'te yayına başlayan Özgür Ülke gazetesi 3 Aralık 1994'te üç bürosu ile birlikte bombalandı, Ersin Yıldız öldü, 21 çalışan yaralandı. Tempo dergisi, daha sonra bombalama emrini dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in verdiğini yazdı. (EÖ/BA)