"Gazeteci ürettiği haberi kamuya sunar. Görevi orada biter. Ancak hakkımda açılan davalar nedeniyle haberin öznesi olmam bende rahatsızlık uyandırmaya başladı. Gazetecilik etkinliğimi sınırlar hale geldi."
Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz, Ergenekon Soruşturması'yla ilgili hakkında iki yeni dava açılması dolayısıyla kendisiyle görüşen bianet'e rahatsızlığını bu şekilde yansıtıyor.
12 dava ve 97 yıl hapis istemi
Gazeteci hakkında, Ergenekon Davası açılmadan birkaç gün önce kaleme aldığı ve Ergenekon örgütüyle Türk İntikam Tugayı (TİT) arasındaki olası ilişkiden söz eden iki haberi nedeniyle iki kez "soruşturmanın gizliliğini ihlal" ve bir kez de "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" iddialarıyla cezalandırılması istemiyle dava açıldı.
15 ve 17 Temmuz 2008 tarihinde yer verilen haberler nedeniyle hakkında iddianame düzenlenen Saymaz, Ergenekon ve Erzincan Cumhuriyet başsavcısı İlhan Cihaner'le ilgili soruşturma süreçlerini haberleştirdiği gerekçesiyle bugüne kadar 12 dava açılmış oldu. Habercinin toplam 97 yıl hapsi isteniyor.
Kendisini mağdur olarak hissetmediğini ifade eden Saymaz, "Görevimi yerine getirdiğimi düşünüyorum. Ancak davalar, bu görevimi yerine getirmemin önünde bir psikolojik engel oluşturmaya başladı" dedi.
Gazeteci ve hakkında benzer haberlerden 70'i aşkın dava açılan Zaman gazetesi muhabiri Büşra Erdal NTV'de Ruşen Çakır'ın "Yazı işleri" programında kovuşturmaların mesleği nasıl zorlaştırdığına tanıklık ettiler.
İlerleme Raporu da, hak örgütleri de hatırlattı
Hapis istemiyle yargılanan habercilerin durumu Avrupa Birliği Komisyonu'nun önceki gün (9 Kasım) açıkladığı İlerleme Raporu'nda da eleştiri konusu olmuştu. Raporda, oto-sansür tehlikesine işaret edilmişti.
Raporda söz edilmeden önce de Sınır Tanımayan Gazeteciler'den (RSF) Uluslararası Basın Enstitüsü'ne kadar bir çok uluslararası basın özgürlüğü kuruluşu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden (TGC) Medya Derneği'ne kadar birçok ulusal meslek örgütü hapis tehdidiyle karşı karşıya bulunan gazetecilerin durumu konusunda uyarmıştı.
23 örgüt reform istedi
5 Kasım'da 23 meslek örgütü, Ankara Kızılay'daki Güven Park'ta Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) adı altında düzenledikleri "Gazetecilik için Ayağa Kalk" etkinliği çerçevesinde tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istemişlerdi.
Ortak açıklamada, "Türkiye'nin demokratik dünyadan kopmasına yol açabilecek bu tehlikeli gidişattan kurtulabilmek için hükümet ve parlamento, derhal yasalarda köklü değişiklikler yapmaya" da çağrılmıştı.
"Ergenekon" davasının tutuklu sanığı Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'a bugün bir ziyaret gerçekleştirecek olan örgütler, yarın (12 Kasım) sosyolog İsmail Beşikçi'nin, 23 Kasım'da da Günlük gazetesi yayın yönetmeni Filiz Koçali'nin davasını izleyecek. (EÖ)