Uluslar arası Basın Enstitüsü (IPI) ve Ensitünün Türkiye'deki Ulusal Komitesi, Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz'ın yaptığı haberler nedeniyle toplam 79 yıl hapis istemiyle yargılanmasına tepki gösterdi.
IPI örgütünün kardeş kuruluşu olarak Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü SEEMO'nun da desteklediği dünkü (4 Ekim) açıklamada, Saymaz hakkında bugüne kadar sekiz ceza davasının açıldığı belirtildi.
Saymaz, "Ergenekon örgütü"ne yönelik davaları ve bu soruşturmanın Erzincan ayağıyla ilgili işlemlerini haberleştirdiği için Ceza Yasası'nın (TCK) 225. maddesi uyarınca ve "soruşturmanın gizliliğini ihlal" iddiasıyla suçlanıyor.
Gazeteciye yöneltilen diğer suçlamalar arasında "hakaret" ve ""adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" de var. Saymaz, bu davalardan birinde 28 Ocak 2011'de yargılanmaya başlayacak.
Tınç: Yasalar gazetecilik yaptırmıyor
IPI Yönetim Kurulu Üyesi ve IPI Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı Ferai Tınç, Türkiye'de basın özgürlüğünün durumuyla ilgili, "Basın Yasası, Terörle Mücadele ve Ceza Yasalarındaki çeşitli maddeler bugün Türkiye'de gazetecileri mesleklerini yapmaktan men eder hale geldi. Bugün 48 gazeteci cezaevinde. 700'den fazla gazeteci, hapis istemi ile yargılanıyor" dedi.
"Bu durum halkın haber alma özgürlüğünü ortadan kaldırmaktadır. Başbakan Erdoğan ve hükümetini, Anayasa referandumundan aldıkları destek ile en kısa zamanda basın özgürlüğünü tehdit eden yasaları gözden geçirmeye davet ediyorum. Basın özgürlüğü demokratik Türkiye'nin garantisidir."
Saymaz: Etkilemeye çalışmıyor, bilgilendiriyorum
İsmail Saymaz da IPI Ulusal Komiteye yaptığı açıklamada, "Ben sadece gazeteci olarak görevimi yapıyorum, halkın ilgi duyduğu haberleri halka duyuruyorum ve onlara objektif bilgi aktarıyorum. Hiçbir şekilde etkilemeye çalışmıyorum. Gazete haberlerimdeki neredeyse hemen her kelime için onlarca yıl hapis cezası istenmektedir" dedi.
Mills: Halkı bilgilendirmek gazetecinin görevidir
IPI Basın Özgürlüğü müdürü Anthony Mills de, gazetecilerin sadece yazdıkları yetkililerce beğenilmediği için cezai kovuşturmaya maruz bırakılamayacağını ifade ederek, tepkisini "Kamunun ilgisini çeken bilgileri aktarmak gazetecilerin profesyonel görevidir. Yetkililer onların bu görevlerini yerine getirebilmelerine izin vermekle yükümlüdürler" sözleriyle gösterdi. (EÖ)