Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Kars'ın sorunlarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği Kürtçe dilekçeyle dile getiren siyasetçi Mahmut Alınak'a verilen altı aylık hapis cezasını oybirliğiyle ve esastan bozdu.
Daire, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda (CMK) 5728 Sayılı Yasayla yapılan bir değişiklikle "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" imkanı getirildiğini hatırlatarak, mahkumiyet kararını veren Kars 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nden bu düzenlemenin de göz önüne alınması gerekip gerekmediğini değerlendirmesini istedi.
15 Haziran'da alınan ancak geçtiğimiz günlerde tebliğ edilen kararla ilgili bianet'e memnuniyetini dile getiren Alınak, "Yargıtay'ın bu kararı akılsızlığın yerine yavaş yavaş aklın yer almaya başladığını gösteriyor. Bir dile baskı yapmak, çağdışlı bir uygulamadır, vahşicedir" dedi.
"Bir halkın veya bir insanın anadili konuşması temel bir haktır. Yasaklanması sadece o insana değil tüm insanlığa karşı ağır bir saldırı, bir insanlık ayıbıdır. İnanıyoruz ki, bir süre sonra bu tür davalar tarihte kalacaktır. Gelecek kuşaklar da bu tür uygulamaları komik bulacaktır."
Alınak, Kürtçe dilekçelerden açılan davalar ve yerel mahkemede verilen mahkumiyetler Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) "Bölücülük odağı olduğu" iddiasıyla kapatılmasına da delil olarak gösterilmişti.
Kars 1. Asliye Ceza Mahkemesi, Kars'ın sorunlarını dikkatine sunmak için Başbakana Kürtçe dilekçe gönderen Kars Halk Meclisi Sözcüsü Alınak'ı, Siyasi Partiler Kanunu'nun 81 ve 117'nci maddeleri uyarınca 'Türkçe dışında başka dillerden propaganda yaptığı' gerekçesiyle altı ay hapisle cezalandırılmıştı.
Ancak Alınak, son Yargıtay kararının içinde bulunduğu ağır durumu kurtarmaya yetmeyeceğini de belirtiyor:
"Kürtçe dilekçelerden dolayı bana üç dava çerçevesinde bir buçuk yıl hapis cezası verildi. Bizi bozuldu, diğer ikisi de Yargıtay aşamasında. Hakkımda toplam olarak verilmiş 8,5 yıl hapis cezası var, hepsi de Yargıtay'da.
"Ayrıca, Ankara, Erzurum ve Kars özel yetkili mahkemelerinde süren pek çok da davam bulunuyor." (EÖ)