Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) Televizyon Yayıncıları Derneği (TVYD) ile başlattığı süreç sonucunda, tüm ulusal kanalların mutabakatıyla "terör ve olağanüstü durumlarda uyulacak haber ilkeleri" belirlendi.
Çatışma haberleriyle ilgili televizyon ekranlarında yer alan "son dakika" yazılarıyla ilgili süre sınırı konulmasına ve aileye yakınlarını çatışmalarda kaybettikleri yetkililerce bildirilmeden ekranda ilan edilmemesi de tavsiye olarak benimsendiği ifade ediliyor.
"Propaganda olarak algılanabilecek" yayından kaçınılacak
İlkerlerden biri de, "Mülakatlarda terör olaylarını haklı gösterecek, saldırıları gerçekleştirenlerin propagandası olarak algılanabilecek, bu tür saldırıları teşvik eder görünebilecek her türlü yayından kaçınılması" olarak açıklandı.
RTÜK Başkanı Davut Dursun, 25 Haziran'da İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'ın da katılımıyla İstanbul'da "Medya Duyarlılığı İstişare Toplantısı" gerçekleştirdiklerini ve TVYD üyesi ulusal televizyon kanallarının haber sorumlularıyla bir araya geldiklerini hatırlattı.
Dursun, toplantının ardından TVYD'nin ulusal kanalların haber sorumlularının da katkılarıyla bu durumlarda uyulacak haber ilkelerini belirlediğini açıkladı; "bugüne kadar teröre karşı aldığı en kararlı tavır" dolayısıyla yayın kuruluşlarını kutladı.
Dursun: Toplumun haber alma özgürlüğü kısıtlanmaz
"Bu ilkelerin benimsenmesiyle ifade özgürlüğünün ve toplumun haber alma özgürlüğünün kısıtlanabileceği düşünülmemeli. Çünkü ifade özgürlüğünün kriz dönemlerinde dahi en geniş anlamda kullanılması esastır, terör ve benzeri olaylar nedeniyle özgürlükleri daraltan herhangi bir düzenleme de asla savunulamaz."
Kararlara göre, haber gelişen bir olayla ilgili değilse ve sık sık yeni gelişmeler yaşanmıyorsa, canlı yayın kesilip normal yayına dönülecek, gelişmeler bundan sonra haber bültenlerinde duyurulacak.
Çok eski ve aynı görüntülerle örgüt üyelerinin yüzlerinin göründüğü görüntüler kullanılmayacak, tekrarlardan kaçınılacak ve eski görüntüler yayınlanırken ekranda "arşiv" ibaresi yer alacak.
Çatışmada ölen askerlerin kimlikleri, haber yetkililerce ailelerine bildirilmeden medyada açıklanmayacak. Yetkililerden önce acılı aileler bulunup ekranlara taşınmayacak. İstisnai durumlar dışında, cenaze töreni ve acılı ailelerin evinden canlı yayın yapılmayacak; "onları rahatsız edecek röportajlara" yer verilmeyecek. (EÖ)