Azadiya Welat gazetesinin tutuklu eski yazı işleri müdürü Vedat Kurşun, "PKK örgütüne üye olduğu" ve "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla toplam 166 yıl 6 ay hapse mahkum edildi.
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün karara bağladığı dosyada, Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasında talep ettiklerine paralel olarak, Kurşun'u "örgüt üyesi olmak"tan üst sınırdan 12 yıl 8 ay hapse, 103 kez de "örgüt propagandası yapmak"tan Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 7/2 maddesi uyarınca cezalandırdı.
Gazeteden yapılan açıklamada, Kurşun'a verilen ceza "hukuk dışı" ve "siyasi" olarak nitelendirildi; hak kuruluşları karara tepki göstermeye çağrıldı.
Bir davada ifade vermediği gerekçesiyle 30 Ocak 2009'da İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve bir süre sonra da Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ne nakledilen eski gazete yetkilisinin uzun yıllar daha cezaevinde kalması bekleniyor.
Duruşmaya, tutuklu sanık Kurşun, avukatları Meral Danış Beştaş, Serhat Eren ile Rahşan Bataray katıldılar. Duruşmayı izleyenler arasındaysa Kurşun'un ailesi ve Azadiya Welat gazetesi imtiyaz sahibi Eser Uyansız, DTK Eşbaşkanı Yüksel Genç, Gün TV yayın yönetmeni Diren Keser, "özgür basın" ve Diyarbakır Kürt Enstitüsü çalışanları, İspanya'nın Bask Bölgesi'nde çıkan Berria gazetesi muhabiri Urtzi Urruti Koetxea de vardı.
Mahkeme ikna olmadı
Avukat Eren, haberleri tercüme edenin polis olması, ardından görev yapan ikinci tercümanın da "Bildiğim kadarı ile tercüme ettim" sözleri nedeniyle tercümelerin yenilenmesini talep etti. Ancak bu talep reddedildi. Eren, haber ve fotoğrafların propaganda amaçlı yayımlanmadığını, gazetelerin temel işlevi olan bilgi yayma kapsamında yayınlandığını savundu.
Bataray da, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) taraf olduğunu hatırlatarak, mahkemeden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uygun hareket etmesini istedi.
Beştaş ise, müvekkilinin hırsızlık yapmadığını, şiddet uygulamadığını, insan öldürmediğini, şiddete çağrı yapmadığını, sadece bir gazeteci olarak düşüncelerini ifade ettiğini belirtti. Ancak avukatların çabaları ağır cezayı engelleyemedi.
Uzun süre hapiste kalacak
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi savcısı Yakup Yar, 32 davadan yargılanan Kurşun suç unsuru içerdiği savunulan 103 gazete sayısı için ayrı ayrı "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla bir yıl 3 aydan 5 yıla kadar ve "Örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla 6 yıl 3 aydan 10 yıla kadar hapis cezası istemişti.
Savcı Yar, haber ve röportajlarda "Kürdistan", "gerilla", "şehit", "Kürt Halk Önderi", "Sayın Öcalan" benzeri ifadelere yer verildiği, Öcalan'ın görüşme notları ve İmralı cezaevindeki tutukluluk şartlarına dair haberlere ve PKK yöneticilerinin açıklamalarına yer verilmesi nedeniyle 525 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti. (EÖ)