Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, TİKKO'nun kurucusu İbrahim Kaypakkaya'nın dik duruşunu övdüğü gerekçesiyle türkücü Pınar Sağ ile ozan Mehmet Özcan hakkında, "suçu ve suçluyu övdüğü" iddiasıyla dava açtı.
Cumhuriyet savcısı Halil Gümüş, 9 Aralık 2009'da kaleme aldığı iddianamesinde, Tunceli Belediyesi bağımsız adayı Murat Kur'un 29 Mart 2009'da düzenlediği açık hava toplantısına katılan Özcan ve Sağ'ın sözleri için iki yıl hapis istiyor.
"Faşist iktidara karşı her zaman dik durdu" sözü suç sayıldı
Ceza Yasası'nın (TCK) 215. maddesi uyarınca haklarında dava açılan Sağ ve Özcan, Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi'nde Mayıs ayında yargılanmaya başlayacak.
Etkinlikte türkü söyledikten sonra kısa bir konuşma yapan Pınar Sağ, Tunceli'de 1973 yılında güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada yaralı olarak yakalanan ve ardından Diyarbakır Cezaevi'nde gördüğü ağır işkence sonucu ölen TKP/ML-TİKKO örgütünün kurucusu Kaypakkaya'nın "faşist iktidara karşı her zaman dik durduğunu" ifade etmişti.
Sağ, Kaypakkaya'ya yaraşır şekilde yaşamanın önemine işaret etmişti. Mehmet Özcan, Kaypakkaya'ya sevgisini anlatmıştı. Tunceli polisinin mitingde çektiği görüntüleri, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletmesi üzerine yapılan soruşturma sonunda dava açıldı.
Sağ: Sanatçı duyarlılığını dile getirdim
Soruşturma kapsamında ifade veren Pınar Sağ, "Barış ve kardeşliğin öneminden bahsettim. Hiçbir şekilde suçu ve suçluyu övmek gibi bir niyetim olmamıştır. Sanatçı duyarlılığını dile getirdim" dedi.
4 Ağustos 2009'da Firuzköy polis merkezinde ifadesi alınan Mehmet Özcan da, "Ben özel olarak konuşma yapmadım ama türküler ve şiirlerde bu sözler geçti. Bunu halkımla orada bulunan insanlarla paylaştım" diyerek kendini savundu.
BDP'li Halis'ten soru önergesi
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, İbrahim Kaypakkaya'yla ilgili düşüncelerin suç sayılmasına tepki olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı bir soru önergesi sundu.
Halis'ın bir sorusu da, "Bugün devrim, sosyalizm, komünizm gibi kavramlar yasak olmadığı gibi, bu adlarla siyasal partiler kurulurken, devrimci bir örgüt liderini anmanın suç sayılması bir çelişki değil midir?" oldu. (EÖ)